Монастирю УПЦ Києво-Печерської лаври направлено вимогу негайно звільнити всі культові будівлі (документ)

image
6 Червня 2023, 13:45
Поділитися:

6 червня 2023 г. 13:43

Національний заповідник “‎Києво-Печерська лавра” направив до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви вимогу про невідкладне звільнення всіх культових будівель державної власності.

Про це KВ дізналась з повідомлення пресслужби Національного заповідника “‎Києво-Печерська лавра”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як повідомляється, за результатами роботи комісії Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна “Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” у користування заповіднику передано 79 об’єктів.

“Заповідником підготовлено та направлено вимогу до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення Заповіднику всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у разі відмови монастирем звільнити та повернути державні об’єкти, всі докази буде передано до суду для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод заповіднику у користуванні майном.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, 1 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яким доручено Кабінету міністрів Дениса Шмигаля розробити законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій.

5 січня 2023 року Успенський собор та Трапезну церкву в Києво-Печерській лаврі офіційно забрали з користування Української Православної Церкви (УПЦ).

Читайте: Держава офіційно забрала з користування УПЦ Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври, – Ткаченко

У березні 2023 року виконуючий обов’язки генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра” Олександр Рудник попередив релігійну організацію Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви про розірвання договору про безоплатне користування монастирем культовими будівлями та іншим майном заповідника, та нагадав, що монастир має звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври до 29 березня 2023 року.

Читайте: Чоловічий монастир УПЦ попросили до 29 березня звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври (документ)

На початку травня комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” повернула у користування держави третину від усієї кількості майна, що перебували в безоплатному користуванні УПЦ МП.

Згодом Українська православна церква спростувала повідомлення Мінкульту про передачу Монастирем корпусів Києво-Печерської лаври.

Читайте: Діалог з УПЦ МП навряд чи можливий, – Ткаченко

Фото: vinnytsia-museum.in.ua

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона