Молодіжний кредит на житло в Броварах повертається. Як потрапити у Програму?

image
7 Червня 2019, 22:10
Поділитися:

Багато років черга на отримання безкоштовного житла не рушала з місця, а через події в країні, пільгових категорій лише додалося. Прийняття Програми пільгового кредитування на місцевому рівні – відповідь на цей виклик. Кому, на яких умовах та за якою процедурою нададуть кредит від міської ради на придбання житла – читайте у матеріалі.

Своїм рішенням від 04.06.2019 р.  виконком схвалив Програму забезпечення громадян міста Бровари житлом на 2019-2023 роки (далі – Програма), після чого її винесуть на розгляд депутатів на найближчій сесії. Ми поцікавилися деталями у розробника Програми – управління комунальної власності та поспілкувалися із начальником управління та головою комісії з житлових питань Володимиром Маковським.

«Проблема забезпечення житлом пільгових категорій населення – одна з найгостріших не лише у нашому місті, – розповідає чиновник.  Кілька останніх років забудовники, відповідно до законодавства, не зобов’язані передавати місту частину новозбудованого житла, як то було раніше. Отже, черга пільговиків останні роки не рушиться взагалі, а до пільгових категорій додалися учасники АТО/учасники бойових дій, переселенці».

Станом на 1 січня 2019 року, в м. Бровари на квартирному обліку перебувало понад 4 000 сімей та одиноких громадян, із них 202 – багатодітні родини, 26 осіб – із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування старше 23 років, 288 родини – учасників АТО.  Найбільш незахищеними категоріями, які гостро потребують підтримки у отриманні житла, є багатодітні родини, діти-сироти, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, працівники комунальних закладів медицини та освіти, учасники АТО та члени їх сімей, розповідає чиновник. Саме ці категорії, каже Володимир Маковський, і є цільовою аудиторією, яку охопить дія Програми.

Оскільки  на державному рівні усі ці категорії житлом не забезпечуються, потрібно вирішувати проблему на місцевому рівні шляхом створення накопичувального та відновлювального ресурсу за рахунок бюджету міста Бровари.

Такі фінансові механізми діють у державі та практично реалізовуються відповідно до ст. 4. ЗУ «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» та за участі Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (надалі – Держмолодьжитло).

Колись добре відомий термін «молодіжний кредит на житло» повертається, але в даному випадку, не на обласному рівні, а на місцевому. І це, звісно, добре, позаяк міська адміністрація формує чергу пільговиків та напряму підтримує ділові контакти з регіональним структурним підрозділом Держмолодьжитло – Іпотечним центром у м. Києві та Київській області.

У разі підтримки депутатами на сесії 21.06.2019 р., Програма розпочинає свою дію вже в цьому році, і в рамках Програми міський бюджет має витратити 6,5 млн.грн на пільгове кредитування на придбання житла. А взагалі, з кожним наступним роком фінансування за Програмою планують збільшувати.  У 2023 році –  вже до 15,0 млн грн.

Щодо кількості сімей, яким планується допомогти з придбанням житла у кредит, то в цьому році таких буде щонайменше  9, розповідає Володимир Маковський,  а до 2023 року їх кількість зросте до 21 у рік. У свою чергу площа житла, придбаного за допомогою Програми, зросте удвічі.

Про умови та процедуру, за якою можна потрапити у Програму

До Програми розроблено Положення про порядок надання пільгових іпотечних житлових кредитів громадянам міста для будівництва або придбання житла.

Згідно із Положенням, головні умови участі в Програмі для мешканців, які проживають та зареєстровані у м. Бровари є наступні:

Перебування кандидата та його членів сім’ї на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов у м. Бровари.
Підтвердження кандидатом своєї платоспроможності. Тобто, після сплати щомісячного платежу за кредитом, доходів на кожного члена родини має залишитися не менше, ніж прожитковий мінімум на відповідний період.
Страхування Позичальника від нещасного випадку та страхування предмета іпотеки на час дії договору кредитування.
Внесення кандидатом на особистий рахунок у банку-агенті внеску в розмірі не менше 10% від вартості житла.

Кредит за рахунок коштів міського бюджету надається на строк до 20 років, але не більше, ніж досягнення старшим із подружжя пенсійного віку.

Відсоткова ставка за кредитом встановлюється у розмірі 7% річних, але пільгові категорії звільняються від сплати відсотку та отримують безвідсотковий кредит.

Дострокове погашення кредиту дозволяється.

Кредит за цією програмою надається родині лише один раз.

Також важливим є термін «нормативна площа житла». Це та площа, в межах якої можливо придбати житло. Вона складає 21 м кв загальної площі на особу та додатково 10,5 кв м – на сім’ю. Таким чином, сім’я з 3-х осіб може претендувати на квартиру площею до 73 кв м, тобто, повноцінну двокімнатну квартиру.

«Загальна процедура є такою: мешканець звертається в міськадміністрацію та надає пакет документів із метою потрапити у чергу на отримання житла. Далі житлова комісія розглядає претендентів та формує перелік тих пільговиків, хто потрапляє під критерії Програми,  –  роз’яснює Володимир Маковський. –  А ось платоспроможність претендентів визначає вже «Держмолодьжитло», у них є і відповідна кваліфікація, і повноваження.  Рішення Іпотечним центром «Держмолодьжитла» приймається протягом 10 робочих днів після подання повного пакету документів від претендента».

«Ми розрахували, що приблизний щомісячний платіж по цьому кредитуванню буде в межах 3500 грн. Тобто, придбання житла буде навіть дешевше його оренди»,  впевнений чиновник,тож  розраховуємо, що охочих навіть серед пільговиків буде вдосталь».

І хоча 10 родин на рік, яким може допомогти міська рада з вирішенням житлового питання – це дуже мало, але це точно краще, аніж нічого.

Ангеліна Козлова

Головне фото – з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари