Мобінг: як розпізнати цькування на робочому місці?

image
6 Березня 2019, 17:35
Поділитися:

В останні роки у багатьох країнах все більше звертають увагу на проблему цькування людей в середовищі офісних працівників. Зараз таке явище називають мобінг – психологічний терор та форма психологічного тиску у вигляді цькування співробітника у колективі, з метою змусити його звільнитися.

Уперше про мобінг як проблему заговорили на початку 80-х рр. XX ст. Причини виникнення цього явища на роботі можуть бути різними: від бажання помститися, особистої злоби, заздрості до звичайної нудьги. І те, що причин у мобінгу велика кількість, означає, що стати жертвою може будь-який співробітник, починаючи від звичайного службовця і закінчуючи керівником відділу.

Виявити мобінг можна за такими ознаками:

приховування позитивної інформації про особу;
ізоляція жертви в колективі;
обливання брудом, свідоме і систематичне, поширення принизливих пліток;
безперестанна і негативна критика;
висміювання;
окрики (часто прилюдні і немотивовані);
доноси керівництву, тривалі наклепи;
підступне заохочення на бік агресорів керівництва тощо.

Процес виживання співробітника колегами по офісу містить у собі п’ять фаз: перша — наявність тривалого й невирішеного конфлікту, друга — агресивні дії й ворожі стосунки. На третій фазі в конфлікт утягується керівництво й інші співробітники, переслідуваний піддається наклепу. На четвертій фазі на робітнику ставиться клеймо, і, насамкінець, — звільнення.

Люди, які піддаються цькуванню на роботі, можуть стати психологічно нестабільними. Іноді дії мобінгу можуть призвести навіть до інфаркту, а при тривалому цькуванні ефект може бути настільки руйнівним, що деякі люди закінчують життя самогубством.

З мобінгом можна боротися, але іноді вихід може бути тільки один – звільнитися і знайти нове робоче місце із здоровим середовищем та доброзичливим колективом.

На сьогодні мобінг в Україні не мав законодавчого врегулювання. 4 березня 2019 року до Верховної Ради було подано законопроект №10118 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу», яким передбачається відповідальність за цькування на роботі. У законопроекті пропонується за мобінг штрафувати на суму від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

Нагадаємо, 18 грудня минулого року Верховна Рада України ухвалила новий законопроект, що вводить нове поняття «булінг» та адміністративну відповідальність за нього. Розповсюдженим явищем став шкільний булінг – тривалий процес свідомого фізичного або психічного жорсткого ставлення до дитини з боку одного або групи дітей.

Джерело: Трибуна Бровари