Мобілізація по-новому: повістки Укрпоштою і кому прийдуть першочергово | Трибуна

Мобілізація по-новому: повістки Укрпоштою і кому прийдуть першочергово | Трибуна
20 Вересня 2024, 20:42
Поділитися:

Повістки, які згенеровані в електронному реєстрі, вже почали розсилати військовозобов’язаним через Укрпошту. Відомо, що від 17 вересня надіслано 6000 повісток. Хто стане отримувачем повісток – всі військовозобов’язані, чи лише ті, хто оновив облікові дані? А також про які проблеми з врученням повісток зазначають правознавці, пише Трибуна з  покликанням на ТСН.

Адвокати прогнозують шалену кількість справ через повістки поштою та посилення силової мобілізації. 

Хто першим отримає нові повістки?

За словами адвокатки Таміли Алексик, дані для генерації повісток, швидше за все, були отримані з відкритих реєстрів та Дії, до яких є доступ у Міноборони.

Тож перші повістки від Укрпошти отримають саме ті військовозобов’язані, які оновили свої дані до 16 липня.

Повістку в руки й під розпис

Багато хто з українців думають, що повістку, як і раніше, мають обов’язково вручити людині в руки під особистий підпис. Але це вже не так.

«Порядок вручення повісток прописаний у Постанові Кабміну №560 й до нього внесли чимало змін. І з цього документу мене найбільше тривожить пункт про особливості вручення повісток. Якщо особа не отримала повістку особисто або її не було за місцем реєстрації, то вважається, що людина все одно отримала повістку. Саме це в майбутньому створить чимало проблем», – запевняє Таміла Алексик.

Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП є:

отримання поштового відправлення з підтвердженням цього факту;

відмова отримати поштове відправлення з відповідною відміткою про це;

проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;

проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншу адресу місця проживання.

У двері вже не стукатимуть

Адвокатка зауважує, що навряд чи ходитимуть та вручатимуть листи з повістками військовозобов’язаним або стукатимуть до них у двері. Також навряд чи надсилатимуть повідомлення на телефон, адже для цього потрібно мати наявні контакти усіх призовників від 18 до 60 років.

Швидше за все, буде відповідна процедура, яка передбачена Укрпоштою – повідомлення про вручення. Лист зберігатиметься на пошті й у нього буде певний термін зберігання, під час якого людина має за ним прийти.

Повернувся з відрядження та став ухилянтом

Таміла Алексик зазначає, що такий порядок вручення повісток не враховує важливих обставин, які можуть виникати у громадян.

До прикладу, чоловіку надсилають повістку поштою за місцем реєстрації, де він дійсно проживає. І ця людина зовсім не відмовляється отримувати повістку та прийти до ТЦК та СП. Але в момент надходження повістки чоловік перебував у відрядженні й має офіційний документ, який це підтверджує (деякі відрядження, особливо міжнародні, можуть тривати місяць і більше).

А після того як людина повернеться з відрядження, вона дізнається, що її записали до списку ухилянтів із купою усіх відповідних проблем. Водночас тимчасова зміна місця проживання та службове відрядження – різні речі.

Чим загрожує відмітка про те, що військовозобов‘язаний не отримав повістку 

У разі якщо військовозобов’язаним ставитимуть відмітки, що вони не отримували повісток і не проживають за вказаними адресами (за різних причин), це потягне за собою одночасне право органів ТЦК звертатися до суду щодо примусового приводу такої особи та обмеження її у праві керувати транспортним засобом, а в разі неспроможності, оплатили штраф 17–25 тисяч гривень за порушення закону про мобілізацію. Органи виконавчої служби накладатимуть арешти на рахунки та нерухомість таких громадян.

Джерело: Трибуна – Бровари