Міжнародний Червоний Хрест стверджує, що не гарантував безпеку захисникам Азовсталі

image
4 Серпня 2022, 10:44
Поділитися:

4 серпня 2022 г. 10:32

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ) заявляють, що не могли гарантувати безпеку захисникам Азовсталі, котрі потрапили в полон Росії. Пізніше частина з них була вбита, частина поранена.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Міжнародного комітета Червоного Хреста.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Ми не гарантували безпеку військовополонених, які потрапили в руки ворога, тому що це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків військових дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених”, – заявили в МКЧХ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У Червоному Хресті наполягають, що були нейтральним посередником під час виходу військових із Азовсталі. Також вони зібрали всю інформацію про полонених за умови, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

МКЧХ наголосив, що після вбивства українських полонених в Оленівці запросив у Росії доступ до колонії та місць, де лікують постраждалих або куди могли перевезти тіла. Також Червоний Хрест запропонував підтримати евакуацію поранених та безоплатно передати необхідні медикаменти, але РФ досі не відповіла на жодну з пропозицій.

У Червоному Хресті розповіли, що були у Оленівці один раз, у травні. Тоді вони доставляли в Оленівку цистерни з водою, але не мали доступу до військовополонених, яких утримували на індивідуальній основі.

Нагадаємо, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу російськими військовими окупованої Оленівки Донецької області, внаслідок чого загинуло близько 40 людей та було поранено близько 130 осіб.

Читайте: ООН не відповідає на запити України щодо вибуху в Оленівській колонії, – омбудсмен

Фото: icrc.org

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона