Місцеве самоврядування опинилося під загрозою

image
13 Січня 2020, 18:11
Поділитися:

На плановій нараді 13 січня Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук повідомив, що підписав спільну заяву міських, селищних, сільських голів об’єднаних територіальних громад до Президента України Володимира Зеленського із закликом не допустити поспішного голосування у Верховній Раді законопроекту №2598 «Про внесення змін до Конституції України».

«Законопроект, що стосується децентралізації влади, був внесений 27 грудня 2019 року. Він звужує повноваження органів місцевого самоврядування, замінюючи їх перфектами. За поданням перфекта можна буде зупинити будь-яку дію органів місцевого самоврядування, відсторонити голову громади від повноважень. На підставі цього Президент України матиме право поставити туди свого представника. Тобто фактично нівелюється хартія місцевого самоврядування, а це небезпечно. Бориспіль є містом обласного значення, а якщо законопроект затвердять, цей статус скасовується. Ці повноваження можуть бути передані в окружні ради. Хто буде розподіляти кошти, чи будуть враховані інтереси кожної громади, досі не зрозуміло. Фактично цим законопроектом закладається величезний конфлікт інтересів. Якщо документ буде ухвалений, на місцевому самоврядуванні можна поставити крапку. Ми повертаємося до минулих партійних часів, але в гіршому варіанті. На які кошти будувати школи, садочки, робити ремонти, якщо гроші будуть в окружних радах – невідомо», — зазначив мер.

Федорчук підкреслив, що він не виступає проти реформи Зеленського, а лише намагається зберегти місцеве самоврядування, з жорстким контролем і максимальною прозорістю всіх гілок місцевої влади.

Також Федорчук нагадав, що в разі ухвалення і внесення законопроекту до Конституції України змінити його за законом буде неможливо впродовж п’яти років.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама