Містобудівний кадастр України буде запущено в дослідну експлуатацію з лютого 2024 року

image
7 Листопада 2023, 14:11
Поділитися:

З початку 2024 року електронний містобудівний кадастр України буде введено в дослідну експлуатацію, а до кінця року створення кадастру буде остаточно завершено. 

Про це повідомила голова комітету ВР з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Зараз починається тестування його функціоналу, воно завершиться до кінця цього року.  З початку наступного року кадастр почнуть наповнювати містобудівною документацією. У лютому систему планують ввести в дослідну експлуатацію, а далі її фінально доопрацьовуватимуть”, – розповіла Шуляк.

А створення електронного містобудівного кадастру державного рівня планують завершити до кінця 2024 року, додала вона.

Шуляк нагадала, що в Україні вже три роки успішно функціонує один із компонентів майбутнього кадастру – Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

“Наразі система стала не тільки звичною, а й обов’язковою. Так буде і з іншими частинами майбутнього містобудівного кадастру”, – пояснила депутатка.

Зокрема, містобудівний кадастр складатиметься з: 

реєстру адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад, 
реєстру містобудівної документації, 
реєстру всіх будівель і споруд на території України
реєстру адрес. 

Регіональні містобудівні кадастри, після запуску містобудівного кадастру державного рівня, не втратять своєї актуальності, адже передбачена можливість їх повної інтеграції. 

“Йдеться не про дублювання даних, а про розробку єдиних узагальнених вимог до них. Чинні регіональні кадастри розроблені на різних геоінформаційних системах. Ми прагнемо уніфікувати дані з них. Ніхто не заборонятиме використання регіональних місцевих кадастрів для функцій, необхідних безпосередньо на місцях, але процес від початку до кінця має бути однаковим – загальнодержавним”, – зазначила вона.

Водночас Шуляк підкреслила, що на сьогодні далеко не всі органи місцевого самоврядування забезпечують доступність містобудівних даних. Але після запуску Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, містобудівна документація та видані містобудівні умови й обмеження повинні будуть стати публічними. Тому на місцях будуть зобов’язані розмістити цю інформацію в системі. 

Також містобудівний кадастр буде інтегрований з іншими реєстрами, кадастрами та базами даних.

За словами Шуляк, містобудівний кадастр буде платформою для надання всіх адміністративних послуг у сфері містобудівної діяльності та публічним джерелом містобудівної інформації. 

Шуляк пояснила, що містобудівну документацію розроблятимуть у векторній цифровій формі. А містобудівні умови та обмеження генеруватимуться автоматично програмними засобами.

А містобудівна документація набуватиме чинності з моменту її внесення до Містобудівного кадастру та присвоєння просторового індексу.

Нагадуємо:

Згідно з постановою Кабміну “Про затвердження Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки”, до грудня 2025 року всю містобудівну документацію слід інтегрувати до Єдиної електронної системи у сфері будівництва.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама