Містобудівна рада затвердила пам’ятник АТО на майдані Свободи – ФОТО

image
17 Березня 2019, 19:27
Поділитися:

Архітектурно-містобудівна рада підтримала запропонований раніше проект пам’ятного знаку бійцями російсько-української війни на майдані Свободи. Під час засідання, яке відбулось у п’ятницю, колегіальному органу запропонували ще один проект у вигляді козацького хреста і козака. Його вирішили взяти до відома з можливим встановленням на іншому місці згодом.

Засідання розпочали із розгляду нового проекта пам’ятника. Макет із козаком із мечем та козацьким хрестом, який раніше не розглядали, представили архітектори із Києва. Олексій Пергаменщик розповів, що був автором пам’ятника Святославу Хороброму на Пейзажній алеї у столиці. Він зазначив, що в проекті заклав ідею вшанування не лише воїнів АТО.

Ліворуч – пам’ятник, запропонований Олексієм Пергаменщиком для Броварів. Праворуч – проект, який раніше пропонували Василькову

Зі слів Олексія Пергаменщика, козак із крилами – це дух воїна, який присутній і у воїнах АТО чи ООС. До того ж, пам’ятник має символізувати всіх бійців – не лише вояків нинішньої російсько-української війни. В тому числі – солдатів «Великої вітчизняної війни».

Олексій Пергаменщик презентує свій проект. Засідання відбувалось за участі головної архітекторки міста Світлани Батинчук і першого заступника міського голови Олександра Резніка

Такі слова обурили присутніх у залі. По-перше, вони зазначили, що протягом тривалого часу координаційна рада АТО при виконкомі обирала серед наданих проектів найвідповідніший. А потім, з тривалими суперечками, узгоджувала вигляд, написи тощо. «І тут раптом з’являється інший проект».

Пам’ятний знак має стояти навпроти корпусу міськради по вул. Гагаріна, 18

По-друге, учасники засідання висловились проти пам’ятника із ідеєю вшанувати «всіх і вся». Вони також наголосили, що на майдані Свободи вже стоїть пам’ятний знак Небесній Сотні. А наостанок незадоволення висловили й озвученою ціною монумента – близько 1 млн грн.

Наступним свій проект, який раніше розглядала координаційна рада з питань АТО, представив отець із церкви в Красилівці й архітектор Юліан Сукач. Пам’ятник із бійцем, двома дітьми та символічними крилами, які в комплексі утворюють тризуб, розкритикувала команда Олексія Пергаменщика.

Отець Юліан Сукач

З часу останньої презентації макет змінили, врахувавши проголосовані координаційною радою з питань АТО зауваження та пропозиції

Архітектори зазначили, що не бачать достатньої силуетності монумента. До того ж, отвори можуть зникати на великій відстані. Доводити зворотнє взявся як автор, отець Юліан, так й інші присутні. Один із учасників засідання навіть взяв макет і почав його віддаляти, щоби можна було побачити вигляд здаля.

Конструктивну критику запропонувала заступниця головної архітекторки Лілія Рибакова. Вона вказала на необхідність зробити вирізи в крилах уздовж граней. Мовляв, таким чином удасться уникнути прямих ліній у проекті. Автор погодився із такими зауваженнями.

Архітектурно-містобудівна рада проголосувала за підтримку проекта отця Юліана. А інформацію про пам’ятник Олексія Пергаменщика вирішили взяти до відома. Можливо, цей монумент розглянуть у майбутньому для встановлення, наприклад, біля прокуратури, зазначили присутні.

Наразі в міський раді не уточнюють подальшу процедуру розгляду і затвердження проекта. Як зазначила головна архітектора Світлана Батинчук, рішення архітектурно-містобудівної ради є рекомендаційним.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари