Місто-МАФ Бориспіль: чому нехтують думкою громади?

image
24 Квітня 2024, 11:52
Поділитися:

Забудова Борисполя МАФами останнім часом викликає велике роздратування у громаді. Намагаються у цьому питанні розібратися і депутати міської ради. Так, наприкінці лютого була створена комісія, яка переглянула усі рішення на встановлення тимчасових споруд за 2022 та 2023 роки. 19 квітня на черговому сесійному засіданні депутати почули перші висновки її роботи. Їх депутатам повідомила начальник управління містобудування та архітектури Тетяна Харитонюк.

«Протягом 2022-го року було зареєстровано 36 паспортів прив’язки тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності — 16 із них в селах громади і 20 в місті. В 2023 році було зареєстровано 70 паспортів прив’язки — 15 в селах, а 50 в місті. Видача дозвільних документів на розміщення тимчасових споруд здійснюється відповідно до чинного законодавства про регулювання містобудівної діяльності та наказу Мінрегіонбуду від 21.10.2011 року №244, яким затверджено порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності», — зазначила Тетяна Харитонюк.

Крім цього, у звіті йдеться про те, що МАФи встановили поки не всі з тих, хто отримав на це відповідний дозвіл. Так, ще 9 МАФів, які отримали паспорти прив’язки у 2022-2023-му роках мають бути встановлені. Загалом усі дозволи видані в рамках чинного законодавства і комісія не знайшла порушень у тому, що місто фактично «заростає» МАФами.

«У зв’язку з відсутністю містобудівної документації (просторовий план розвитку громади наразі перебуває у стадії розробки) відсутні підстави для відмови у розміщенні тимчасових споруд», — додала Тетяна Харитонюк.

Більшість депутатів залишилася незадоволена як звітом, так і перспективою того, що МАФи й надалі будуть встановлюватися в усіх можливих та неможливих місцях. Тим більше, що мешканці громади звинувачують саме депутатів у тому, що місто перетворюється на королівство МАФів.

«У соціальних мережах постійно звинувачують депутатів у тому, що вони роздають землі громади під МАФи та дають дозволи на встановлення. Тому я хочу почути, чи хоч один МАФ у Борисполі був встановлений за участі депутата, або за нашим рішенням, або за якогось втручання у роботу управління архітектури?» — запитав депутат міської ради Микола Корнійчук, та отримав чітку відповідь: «Ні».

«Дійсно, у 2022-2023 роках це були рішення виконкому. Потім ми звернулися до державної регуляторної служби і вони нам дали відповідь, що ми робимо неправильно. Є Закон України, по якому ми повинні працювати», — відповіла Тетяна Харитонюк.

Такий підхід до роботи сподобався деяким депутатам, які відверто не розуміли, що не подобається іншим та захищали управління архітектури, яке видає документи на встановлення МАФів «наліво і направо».

«Якісь порушення були виявлені? Ні! То що ви хочете від головного архітектора? Порушень не було», — зазначив депутат міської ради Андрій Гануш.
За сам звіт депутати не голосували, адже комісія ще продовжує роботу. Проте головне почули: хоча чиновники і запевнили депутатів, що мораторій, запроваджений рішенням сесії в 2023-му році, діє, МАФи продовжують його ігнорувати та цілком законно захоплюють місто.

Але чи таким бачить розвиток міста громада і чому її думкою нехтують? Питання відкрите.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама