«Мінування» ліцеїв у Броварах: що кажуть в управлінні освіти та поліції про пошуки «мінерів»? | Трибуна

«Мінування» ліцеїв у Броварах: що кажуть в управлінні освіти та поліції про пошуки «мінерів»? | Трибуна
13 Травня 2024, 19:33
Поділитися:

Останній щонайменше місяць звичний навчальний процес у ліцеях Броварів зривається ледь не щодня через фейкові повідомлення про «замінування» майже всіх навчальних закладів. Що ж кажуть на це в управлінні освіти та поліції про пошуки «мінерів»? 

Відповідно Порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, всіх учасників навчального процесу із приміщенн евакуюють. Про подальші дії рішення ухвалює керівник навчального закладу.

Якщо поліцейські прибувають на місце швидко й оперативно проводять огляд приміщень, то ліцеїсти повертаються до очного навчання вже за годину. Проте в переважній більшості випадків середню і старшу ланку відпускають додому, аби продовжити навчання дистанційно. Учнів 1-4-их класів, за інструкцією, відводять на безпечну від ліцею відстань (не менше 300 метрів), де вчителі перебувають із дітьми поки їх не заберуть батьки чи уповноважені особи.

Таким чином для батьків початкової ланки це справжній квест – їхати з роботи, аби забрати дитину, або ж знайти інших родичів/друзів, які зможуть це зробити.

Звичайно, педагоги відмічають, що таке перерви навчального процесу негативно впливають і на викладання матеріалу, і на його засвоєння.

Чи варто превентивно переводити дітей на дистанційне навчання?

«Загалом в теперішніх реаліях більша частина батьків підтримує очне навчання, проте є звернення і про переведення дітей на дистанційне, але їх не так багато, – зазначила начальниця Броварського управління освіти та науки Оксана Мельник. – Батьки хочуть, аби діти отримали ґрунтовні знання. Але передусім важлива безпека дітей, їх життя та здоров’я».

Поліціянти реагують на всі повідомлення про мінування

Також освітянка зауважила, що в будь-якому випадку, якщо більшість батьків підтримують ідею дистанційного навчання, то рішення ухвалюватиметься локально, на рівні кожного окремого класу. Наразі тривають перемовини з батьками про доцільність такого кроку.

Проте учні початкових класів усе ж мають навчатись у ліцеях – їх не можна лишати самих удома, та й засвоїти матеріал малюкам на дистанційному навчанні набагато важче.

Наразі навчання в ліцеях триває, на «замінування» реагують ситуативно відповідно затвердженому Порядку дій. Відповідальність за безпеку навчального процесу несе кожен керівник навчального закладу, тож саме вони інформують усіх учасників про подальші дії і план навчання.

Варто додати, що такі «псевдомінування» періодично приходять у Бучу, Ірпінь та інші міста Київської області.

Як реагує поліція?

«Наразі майже кожного дня поліцейські отримують інформацію щодо можливої небезпеки в навчальних закладах Київської області. Саме такі повідомлення здебільшого надходять із невідомої електронної адреси на пошту навчального закладу. Найбільша кількість таких повідомлень надходить із непідконтрольних територій України. Такі повідомлення про псевдомінування мають на меті створити напругу й панічні настрої в суспільстві», – розповіла прес-секретарка Броварського РУП Анжела Гарматко.

Вона запевнила, що правоохоронці реагують на всі повідомлення про замінування без винятку – фіксують та ретельно перевіряють заклади.

Насамперед працівники поліції евакуюють дітей/ дорослих, а згодом перевіряють приміщення та території навколо них. Також до перевірки залучаються кінологи зі своїми чотирилапими напарниками та вибухотехніки.

мінування ліцеївДо перевірки навчальних закладів долучають кінологів

Кіберполіції в Броварському РУП немає, тож правоохоронці інформують про такі випадки кіберполіцію Київського обласного управління. Робота в напрямку пошуку порушників громадського спокою ведеться, проте наразі чітких результатів немає…

Правоохоронці наголошують: у разі виникнення повторних ситуацій із «мінуваннями», варто дотримуватись інструкцій силовиків та правил особистої безпеки.

Фото – Національна поліція України

Читайте також:

Інтернет- шахрайство: поліція Київщини застерігає громадян

Учні Броварського ліцею №7 винайшли як локально перетворити енергію вітру на електроенергію, щоб освітлювати вулиці

Учні броварського ліцею №4 вже користуються новим укриттям. Але не всі. Чому?

Любителів страв швидкого приготування видно відразу – вони найпривередливіші: як харчують дітей у броварському ліцеї №8

Джерело: Трибуна – Бровари