Міносвіти презентувало модель вступних випробувань для абітурієнтів 2024 року

image
27 Вересня 2023, 19:00
Поділитися:

27 вересня 2023 г. 18:44

Український центр оцінювання якості освіти відпрацював схему проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2024 році. Основним нововведенням НМТ-2024 є тестування з чотирьох предметів, три з яких – українська мова, історія України та математика – є обов’язковими. Право вибору ще одного предмета лишається за вступником.

Про цеKВ дізналася з повідомлення МОН 27 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Формат НМТ у 2024 році: 3+1.

Відтепер вступники в обов’язковому порядку складатимуть не 3 предмети, а 4: українську мову, математику, історію України та один предмет на вибір. Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Таким чином ми рухаємось до стандартів європейських країн, де на випуску зі школи перевіряють знання не менш ніж з 5 предметів”, – цитує реліз заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Учасник НМТ зможе скласти предметні тести в один день, а якщо йому щось завадить (хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), то зможе пройти тестування в додаткову сесію.

Кожен блок триватиме 120 хвилин, з перервою між ними.

Ті, хто складатиме тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах.

Ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ.

У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації.

Пробного НМТ також не проводитимуть.

У міністерстві освіти і науки підкреслюють, що зарахування історії України до категорії обов’язкових для складання предметів є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації.

“Ми хочемо, щоб учасники тестування були якомога краще обізнаними з питань історії України, знали передумови цієї страшної війни, як сталося, що нині ми перебуваємо у цій точці відносин з росією. Проте, не включатимемо у програму тестування увесь історичний період. На НМТ перевірятимуть знання лише за період від XVI століття і дотепер”, – прокоментувала нововведення директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вступники, як і раніше, зможуть самостійно обрати предмет для вступу на бажану спеціальність і підтвердити знання у цій галузі.

Також повідомляється, що, як зазначив голова Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак, нині розробляється закон, що регулюватиме вступ у 2024 році. У законодавстві прямо вказана процедура складання зовнішнього незалежного оцінювання та механізми його реалізації. Щороку видається спеціальний закон, який визначає порядок проведення оцінювання вступників.

Читайте: За результатами основної сесії НМТ 200 балів хоча б з одного предмета отримали майже 3,7 тисячі абітурієнтів

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона