Мінкульт повернув у держвласність 18 об’єктів Єлецького і Троїцького монастирів та церкв на території заповідника “Чернігів стародавній”

image
15 Листопада 2023, 11:35
Поділитися:

15 листопада 2023 г. 11:22

Міністерство культури та інформаційної політики Україниповернуло у держвласність 18 об’єктів Єлецького і Троїцького монастирів, Преображенського собору, П’ятницької і Катерининської церкви на території заповідника “Чернігів стародавній” та були у користуванні Української православної церкви. За висновком комісії міністерствабудівлі перебувають у незадовільному стані та потребують ремонтно-реставраційних, консерваційних робіт.Також комісія рекомендувала провести “музеєфікацію пам’яток”. Скільки коштів необхідно виділити на проведення невідкладних робіт з держбюджета Мінкульт не повідомляє.

Про це KВ стало відомо з повідомленняМіністерства культури та інформаційної політики України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

За висновком Комісії, низка обстежених пам’яток перебуває у незадовільному стані. Комплексних ремонтно-реставраційних робіт потребують національні святині – Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Успенський собор Єлецького монастиря. Також ремонтно-реставраційних робіт чекають монастирські дзвіниці та споруди Введенської церкви і Архієрейського будинку і келії Троїцького монастиря, Мурів з брамами та баштами Єлецького монастиря, його Північних і Східних келій.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Окрім того, в Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів. Водночас під час огляду комісією Іллінської церкви зафіксовано суцільні вертикальні тріщини в муруванні стін, що є наслідком російських атак по території Болдиних гір весною 2022 року. Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер”, – йдеться у повідомленні.

Як писала KВ,Мінкульт навесні 2023 року призупинив угоди щодо використання деяких об’єктів на території заповідника “Чернігів стародавній”.

Читайте:Мінкультнеефективно використав 4,2 млрд гривень виділених на музеї, – Рахункова палата

Нагадаємо, як заявив ексміністр культури Олександр Ткаченко, уПочаївській Успенській лаврі в Тернопільській області розпочато процеси з повернення майна держави.

Читайте:Почаївська лавра повертається у користування держави, – Ткаченко

Фото: Мінкульт

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона