Мінкульт підтвердив статус пам’ятки місцевого значення всієї будівлі по вулиці Рейтарська у Києві

image
29 Вересня 2023, 13:14
Поділитися:

29 вересня 2023 г. 13:03

У четвер, 28 вересня, Міністерство культури та інформаційної політики (Мінкульт, МКІП) України підписав наказ, що підтверджує статус пам’ятки місцевого значення для всієї будівлі Київського повітового земства за адресою м. Київ, вул. Рейтарська вул. 37-А, А’.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

У Мінкульті наголосили на необхідності збереження історичного середовища центру Києва, особливо в межах буферної зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

“У 2011 році було прийняте рішення про розділення пам’ятки і внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України лише частини будинку під технічною адресою – вул. Рейтарська, 37 А”, – зазначили у МКІП.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як додали у пресслужбі, при цьому частину будинку було виокремлено у “флігель” під літерою А’.

“Цю частину пам’ятки разом з окремим будинком – флігелем садиби за адресою вул. Рейтарська, 37 Б, – було визнано такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. При цьому розробниками було внесено недостовірні відомості до облікової документації”, – зауважили у Мінкульті.

У цій будівлі з 1917 по 1918 рр. проживав і працював відомий український громадсько-політичний, державний діяч і письменник Шаповал М.Ю.

Нагадаємо, в травні у центрі столиці, на Рейтарській, 37 будівельна компанія “Нест” зносить 130-річний флігель під виглядом реставрації. За даними активістів, дії забудовника незаконні і є навіть кримінальне провадження.

18 липня на вулиці Рейтарській, 37 знову почали розбирати історичний пам’ятку – будинок Київського повітового земства 1913 року. Роботи проводилися незважаючи на відкрите кримінальне провадження.

У вересні на вулиці Рейтарській, 37 вкотре почали розбирати історичну пам’ятку – будинок Київського повітового земства 1913 року. Роботи відновили попри призупинену картку на порушення благоустрою.

26 вересня на вулиці Рейтарській, 37 попри застереження ЮНЕСКО вкотре почали розбирати історичну пам’ятку – будинок Київського повітового земства 1913 року. Раніше Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини схвалила проект реставрації будинку зі зносом дворової частини, однак, для цього забудовнику потрібно було отримати погодження ЮНЕСКО. Проте цього не було зроблено.

Раніше KВ повідомила, що Міністерство культури та інформаційної політики вимагає припинити знесення історичної пам’ятки – будинок Київського повітового земства 1913 року. Сьогодні, 26 вересня, на вулиці Рейтарській, 37 попри застереження ЮНЕСКО вкотре почали розбирати будинок. В Мінкульті зазначають, що для проведення вказаних робіт, забудовнику потрібно було отримати погодження ЮНЕСКО, проте, цього не було зроблено.

Читайте: Мінкульт вимагає зупинити демонтаж будинку Київського повітового земства у столиці

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона