Міністр фінансів: 2024 року держбюджет потребуватиме 41 млрд доларів зовнішньої допомоги

image
10 Листопада 2023, 16:54
Поділитися:

10 листопада 2023 г. 16:25

Дефіцит державного бюджету складе у 2024 році як мінімум п’яту частину внутрішнього валового продукту (ВВП). Це у вісім разів перевищує прогнозний довоєнний показник. При цьому, міністр фінансів Сергій Марченко (на фото) каже: без зовнішніх запозичень у 2024 році уряду ніяк не обійтися – потрібно близько 41 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги.

Про цеKВ дізналася з колонки міністра фінансів України Сергія Марченка для видання “Економічна правда” 10 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Сергій Марченко зауважує про річний державний кошторис, що бюджет – “це комплексна система рівнянь з багатьма невідомими. І основний виклик на цьому шляху – це профінансувати дефіцит державного бюджету, який у наступному році становитиме 20,5% від ВВП, що у майже 8 разів перевищує прогнозний довоєнний показник”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В цілому, каже міністр фінансів, потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік – 41 млрд доларів.

“Міжнародні партнери розуміють це і зараз ми щоденно працюємо над тим, щоб забезпечити надходження цих коштів у наступному році”, – зазначає Марченко.

Раніше у вересні, презентуючи у Верховній Раді проект держбюджету, міністр озвучував дещо більшу цифру – 42,83 млрд доларів.

Тоді ж він казав, що заплановано залучення коштів від міжнародних партнерів, зокрема Сполучних Штатів Америки, Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу, Світового банку, Японії”.

Читайте: Дефіцит держбюджету-2023 без міжнародних донорів не покрити, – Шмигаль

Як інформувалаKВ, Міністр фінансів Марченко представив у ВР проект державного бюджету на 2024 рік 20 вересня 2023 року.

ВР прийняла за основу рекомендації бюджетного комітету ВР до проекту державного бюджету 18 жовтня.

Наступного дня, 19 жовтня, народні депутата ухвалили проект держбюджету у першому читанні та спрямували його у Кабмін на фінальне доопрацювання разом з бюджетними висновками Ради та пропозиціями депутатів.

9 листопада парламент остаточно схвалив головний фінансовий документ країни на 2024 рік. Згідно нього, доходи бюджету у 2024 році закладені на рівні 1,768 трлн гривень, а видатки – 3,35 трлн гривень. Дефіцит державного бюджету, таким чином, складатиме 1,57 трлн гривень.

Читайте: Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона