Міністерство цифрової трансформації України запустило національний проєкт з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта»

image
11 Червня 2021, 03:30
Поділитися:

На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471, зокрема, цілі: «Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно здобути», Міністерство цифрової трансформації України (далі – Мінцифра) запустило національний проєкт з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта».

У листопаді 2020 року Мінцифра вперше запустила національний тест на цифрову грамотність – Цифрограм 1.0. Це була бета-версія тесту, який надав можливість кожному громадянину дізнатися свій особистий рівень цифрової грамотності. Наразі запущено удосконалену версію Цифрограм 2.0.

З 27 травня 2021 року Мінцифра запустила Цифрограм для держслужбовців (https://osvita.diia.gov.ua/digigram). Це безкоштовний тест, розроблений на основі адаптованої Рамки цифрових компетентностей для громадян України (https://bit.ly/3rBs8KL), яку було створено українськими експертами на основі європейської концептуально-еталонної Рамки цифрових компетентностей для громадян ЄС (Dig.Comp2.1.). Завдяки цьому в тесті визначено 30 цифрових компетентностей, які вимірюються за шістьма сферами:

Основи комп’ютерної грамотності;

Інформаційна та медіаграмотність – вміння працювати з даними;

Створення цифрового контенту;

Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві;

Безпека у цифровому середовищі;

Вирішення технічних проблем – навчання впродовж життя у цифровому суспільстві.

3 березня 2021 року прийнято Національну концепцію розвитку цифрових компетентностей до 2025 року, затверджену  Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 167 (https://cutt.ly/pbKSA4M). Ця  концепція окреслює виклики щодо розвитку цифрових компетентностей в українському суспільстві, визначає шляхи їх подолання та очікувані результати від її впровадження, закладає підґрунтя для створення національної стратегії та стратегічного плану дій щодо розвитку цифрових компетентностей.

Міністерство цифрової трансформації України запустило національний проєкт з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта»Бородянська селищна рада.

Джерело: Бородянська селищна рада