«Мінера» з мосту метро поліція в тероризмі не звинувачуватиме

image
19 Вересня 2019, 18:34
Поділитися:

18 вересня, близько 17 год, у Києві невідомий із прапором України погрожував підірвати міст метро. Тоді було перекрито шляхопровід  та рух метро від станції «Дніпро» до «Лісової». Згодом озброєного чоловіка затримали спецпризначенці, а начальник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив, що проти затриманого порушили справу за фактом «приготування та здійснення терористичного акту», і йому може загрожувати довічне ув’язнення. Проте сьогодні, 19 вересня, поліція вирішила не звинувачувати затриманого у підготовці теракту. Про це стало відомо на бріфінгу поліції.

За словами голови столичної поліції, були проведені обшуки за місцем проживання затриманого, а також у його автомобілі та ще в двох місцях, де він міг з’являтися або ночував. Нічого кримінального знайдено не було.

Нагадаємо, як повідомляв паблік «Київ Оперативний», затриманим виявився 42-річний Олексій Белько, який народився у селищі Форос, що на території окупованого Росією Криму.  Він − учасник антитерористичної операції, був снайпером 8-го полку Сил спецоперацій, раніше мав конфлікти з командирами. Після АТО обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла звʼязку військової частини А 3628, розташованої у Броварах Київської області. 26 червня суд визнав Белька винним у тому, що він самовільно покинув військову частину. Олексію призначивши покарання у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті на 7 діб. Проблеми в Олексія почалися після розлучення з дружиною − працівником поліції. Після цього він нібито почав вживати наркотики.

«Звинувачення в підготовці до терористичного акту, як було відразу порушено кримінальне провадження, поліція пред’являти йому не буде», − прокоментував пан Крищенко на брифінгу. Таке рішення поліція узгодила з прокуратурою міста Києва.

Однак Бельку підготували підозру за статтями 296 та 259 (хулігантство і неправдиве повідомлення про мінування). Вони передбачають покарання від штрафу до 7 років в’язниці.

Також Андрій Крищенко повідомив, що Олексій Белько не висував жодних політичних вимог. «З ним розмовляли і психологи, наші перемовники, кілька разів я намагався вступати з ним в діалог. Ніяких політичних вимог не було. З ним спілкувалась його дівчина… Це такий у нього був надрив, психологічна драма», − прокоментував голова поліції Києва.

Наразі слідчі взяли у затриманого біологічні зразки для аналізів на наявність наркотиків чи алкоголю. Експертиза ще триває.

Міністр у справах ветеранів Оксана Коляда під час брифінгу повідомила, що Олексій Белько просить вибачення за ті незручності, причиною яких він став. «Ми спілкувались з Олексієм і були з іншими ветеранами.. Він сказав, що не мав наміру підривати міст. Все, що він хотів − звернути на себе увагу», − розповіла пані Коляда. Також вона додала, що у Белька були проблеми з працевлаштуванням й особистого характеру.

У свою чергу міністр МВС Арсен Аваков хоче звернутися до суду з клопотання про мінімальне покарання для Олексія Белька та взяття його на поруки. Також міністр МВС на своїй сторінці у соцмережі FB опублікував допит затриманого.

Читайте також:

1.Рух метро зупинено від станції «Дніпро» до станції «Лісова» − невідомий погрожує підірвати міст

2.Підірвати міст метро погрожував колишній військовий. Поліція затримала терориста

Джерело: Трибуна Бровари