Мільйони землян утратять домівки в найближчі 100 років. ДОСЛІДЖЕННЯ

image
5 Листопада 2019, 09:27
Поділитися:

До 2100 року території, де проживають 190 мільйонів людей, опиняться нижче рівня середньорічного приливу, що зробить ці території малопридатними для життя.

Автори дослідження американської некомерційної організації Climate Central, опублікованому у журналі Nature, зробили точніші розрахунки, ніж були до цього. Вони використали сучасні дані з високою якістю зображення, які отримали від бортових лазерних інструментів супутників. Свої розрахунки вчені робили із припущенням, що зміни клімату через глобальне потепління будуть помірними.

Також дослідження показало, що саме на вразливих територіях планети мешкає велика кількість людей. Науковці наголошують, що до 2050 року у Китаї, Бангладеш, Індії, В’єтнамі, Індонезії та Таїланді 237 мільйонів людей опиняться перед щорічною загрозою затоплень прибережних районів. Це на 183 мільйони більше, ніж попередні розрахунки. Густонаселені прибережні райони цих країн найбільш уразливі перед збільшенням рівня моря.

Відповідно до прогнозованого сценарію, упродовж 100 років рівень моря на планеті може зрости на 0,6-2,1 метрів, що призведе до масштабних щорічних паводків, з якими стикнеться 630 мільйонів людей. Дослідники зазначають, що до 2050 року 340 мільйонів людей залишаться перед загрозою затоплень територій, де вони мешкають.

На думку спеціалістів, вже зараз близько мільярда людей живуть на територіях, які на 10 метрів вище середньорічних ліній приливу.

За останнє десятиліття рівень моря збільшувався на 3 міліметри щороку, але зараз є тенденція до прискорення цього процесу.

Учені зазначили, що в їхньому дослідженні є низка критеріїв, які вони не врахували, зокрема міграцію та збільшення кількості населення, а також той факт, що деякі з вразливих територій самі опускаються нижче до рівня приливу.

Головне фото ‒ з мережі інтернет

Читайте також:

Надзвичайний кліматичний стан на планеті: що очікує на людей згодом
Всеукраїнський перепис населення-2020: про що питатимуть та навіщо

Джерело: Трибуна Бровари