Мешканці Торгмашу просять врятувати їх від амброзії – петиції

image
2 Серпня 2019, 18:39
Поділитися:

30 липня на сайті міської ради з’явилося відразу дві петиції щодо необхідності боротьби з амброзією в районі Торгмашу.

Перша петиція щодо необхідності боротьби з амброзією на Торгмаші, зокрема навколо ЖК «Олімпійський», що на вул. Сергія Москаленка, 43, 45, 47, 49, опублікована на сайті міськради 30 липня.

Автор петиції – Юрій Бабаєв. За три дні петиція із необхідних 250 голосів набрала 98 (станом на 17:30 2 серпня).

У своїй петиції автор від імені мешканців ЖК «Олімпійський» звертається безпосередньо до міського голови Ігоря Сапожка з проханням посприяти знищенню амброзії полинолистої, яка росте на полі, що знаходиться поряд із їхніми будинками: № 43, 45, 47, 49, що по вул. С. Москаленка. Юрій Бабаєв розповідає про шкідливість для людини квіткового пилку амброзії, який викликає у багатьох мешканців алергічне захворювання.

Амброзія

Поле з амброзією біля ЖК «Олімпійський»

«Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген…Найбільше в зоні ризику діти. Рослина може спровокувати алергію у цілком здорових людей і дітей та залишити свій слід на все життя», – пише автор у своїй петиції. І вказує, що необхідність боротьби з алергічною рослиною є найважливішим завданням усіх громадян і органів місцевого самоврядування, тому від імені мешканців вище зазначених будинків просить мера надати вказівки відповідним підпорядкованим структурним підрозділам знищити амброзію, яка росте на полі поряд із ЖК «Олімпійський». «Нагадую Вам про те, що в основному законі нашої держави – Конституції України, а саме в ст. 3, визначено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (частина 1). Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (речення 2 частина 2)», – пише пан Юрій у петиції. І просить мера «дати мешканцям ЖК «Олімпійський», а особливо найменшим, можливість дихати вільно, бути здоровими та впевнитися в дотриманні органами державної влади основних засад, визначених Конституцією України».

Із різницею у хвилину свою петицію «Знищення амброзії в Броварах на  Торгмаші»  30 липня опублікувала на сайті міськради  Крістіна Міліневська. У петиції жінка вказує, що амброзія цвіте із середини липня аж до перших заморозків. У цей час рослина є потужним стресовим фактом для жителів міста, а чисельність людей, які страждають на алергічні поліноми, значно зростає. Так, алергію викликають білки, які містяться в пилку амброзії, і коли він потрапляє на слизові оболонки носа та бронхів, ці антигени провокують імунну реакцію. Саме вона призводить до сльозотечі, підвищення температури тіла, можливих різких запалень слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми. Амброзійний поліноз часто супроводжується стомлюваністю, підвищеною дратівливістю, зниженням апетиту, депресією, нападами мігрені, зазначено в петиції. «Саме тому боротьба з амброзією полинолистою має стати систематичним пріоритетним заходом міської влади, адже вона суттєво впливає на рослинний покрив міста, мікрокліматичні параметри та здоров’я громадян», –  зауважує  авторка. А також надає перелік заходів, які варто вжити для обмеження поширення амброзії:

 розробка довготривалої стратегії боротьби з рослиною-вселенцем із максимальним залученням фахівців-ботаніків та спеціалістів із біологічних інвазій;
виявлення та облік основних осередків зростання амброзії на території міста;
проводити дворазове щосезонне скошування заростей амброзії у період цвітіння та за місяць після цього;
забезпечити механічне знищення амброзії шляхом виривання рослини з коренем довкола адміністративних будівель, дитячих садків, шкіл та на території рекреаційних зон;
Здійснити заходи з рекультивації (відновлення) рослинного покрову ділянок зі знищеним та пошкодженим рослинним покривом – уздовж  будівництва нових автошляхів, на пустирях, ділянках із переміщеними ґрунтами, тощо.

Із необхідних 250 голосів, які дозволять цю петицію винести на розгляд виконавчого комітету, за 3 дні звернення набрало 11 голосів.

Фото – Ірини Ющенко, Наталії Бодні та з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари