Мешканці Глибокого вимагають звільнення директора школи. Вчителі — проти

image
27 Січня 2023, 13:09
Поділитися:

Конфлікт мешканців Глибокого з директором сільського ліцею Леонідом Безруковим тліє вже давно. Довгий час він не виходив за межі села, але з початком війни загострився. Ще раніше директора критикували через заборону відвідувати шкільний стадіон у позашкільний час, зараз до критики додалося ще одне звинувачення — за словами мешканців села, той буцімто не зацікавлений у продовженні очного навчання і шукає підстави для того, щоб взагалі не пускати дітей до навчального закладу. 

Останнім часом скарг стало так багато, що управління освіти і науки Бориспільської міської ради вирішило провести перевірку навчального закладу. Про результати доповіли на загальних зборах ліцею 27 грудня.

Управління освіти: «Освітній процес організовано добре, а от шкільних зборів не було давно»

«Ми проаналізували роботу закладу та встановили, що вона організована згідно затвердженого плану за освітньою програмою закладу на 2022-2023 рр. При цьому в ліцеї створені всі умови для реалізації прав та обов’язків усіх учасників освітнього процесу. Всі заходи проводяться з урахуванням вимог безпеки в умовах військового стану», — зазначила заступник начальника управління освіти та науки Катерина Шабан, яка очолювала комісію.
Також комісія встановила, що станом на 25 листопада в ліцеї безкоштовно функціонували гуртки хорового співу, вокального співу, пішохідного туризму, на платній основі проводяться заняття фортепіанного відділення Бориспільської дитячої музичної школи. Гуртки чи секції спортивного спрямування відсутні.
Недоліком навчального закладу також названо відсутність спілкування між адміністрацією закладу та батьківським самоврядуванням, що суперечить засадам реформування загальної середньої освіти. Так, загальні батьківські збори у закладі не проводили вже протягом двох років.
У підсумку комісія управління освіти і науки видала наказ забезпечити співпрацю з батьківською спільнотою, активізувати комунікацію педагогічних працівників з батьками та забезпечити в 2023-2024 навчальному році роботу спортивних гуртків.

Мешканці Глибокого вимагають звільнення директора школи. Вчителі — проти

Мешканці села: «Висновки комісії — відписка»

Висновки комісії селяни назвали відпискою, адже впевнені — деякі моменти фахівці управління освіти виклали зі слів директора. Як приклад навели звільнення шкільного тренера з волейболу. У висновку комісії вказано, що він звільнився за власним бажанням, тоді як сам тренер, присутній на зборах, це заперечив.

«Я тренував дітей із маленького віку, і вони були одними з кращих на Бориспільщині — багаторазові чемпіони району, а дівчата навіть третє місце на обласній першості вибороли. Конфлікт із директором школи стався в один із суботніх днів, під час гри між збірними школи та села. Директор зазначив, що ми не маємо права тут знаходитися, адже секція працює лише в понеділок, середу та п’ятницю. На вимогу директора я віддав йому ключі від спортивної зали, а сам перевівся в Іванків — там подібних проблем немає», — зазначив тренер.

Згадали невдоволені мешканці і попередній конфлікт з приводу шкільного стадіону. За їх словами, стадіон побудували за рахунок коштів Бориспільської ОТГ, але директор «відібрав подарунок влади», зачинивши його на замок. Тепер, щоб займатися спортом, діти мають їздити в Бориспіль, але не всі батьки мають таку можливість.

Нарікали селяни й на відсутність спілкування із керівництвом закладу.

«Він не відповідає на телефонні дзвінки, не приймає заяви. Як із ним спілкуватися? Згідно законодавства повинна бути наглядова рада ліцею, а у нас її немає. Директор все вирішує сам», — обурювались вони.

Ще одне зі звинувачень — навмисний, на думку батьків, зрив новорічного свята для учнів молодших класів.

«Свято відмінили через повітряну тривогу, всім наказали спускатися в підвал. А повітряної тривоги по району при цьому не було оголошено, ми перевірили. Першокласників просто так залишили без свята», — зазначила присутня на зборах мати першокласника.

Також незадоволені батьки і якістю освіти. Вони нарікають, що шкільні вчителі пенсійного віку не вміють вести уроки онлайн. Через це, стверджували присутні на зборах, з початку навчального року зі школи пішли та перевелись до шкіл Борисполя 20 дітей.

Секретар міської ради Владислав Байчас: «Нехай директор звільняється»

За словами батьків, якби Леонід Безруков адекватно сприйняв зауваження та висновки комісії, ще можна було б спробувати налагодити діалог. Натомість директор вирішив, у свою чергу, теж поскаржитися керівництву Бориспільської ОТГ. Приводом для цього став виклик на зустріч від секретаря Бориспільської міської ради Владислава Байчаса, на яку директор школи не з’явився.

«Я на місці директора після такого просто звільнився б за власним бажанням. Він цього не зробив, тому будемо діяти за процедурою», — відреагував секретар міської ради.

18 січня на прийом до Бориспільського міського голови Володимира Борисенка завітали вчителі Глибоцького ліцею із скаргою на неприпустимі дії чиновників та образи й приниження працівників освітнього закладу. Втім, головним посилом зустрічі був захист директора — учителі як один стали на його бік.

Через два дні на сесії міської ради педагогічний колектив ще раз повторив свою думку — вже для депутатів. Скористались можливістю ще раз поскаржитися на керівництво школи і батьки, які теж завітали на сесійне засідання.

Крапку в обговоренні поставив міський голова Володимир Борисенко, пообіцявши з понеділка 23 січня особисто приїхати до Глибокого та зустрітись зі всіма сторонами конфлікту на території школи. За його словами, якщо цього буде недостатньо, він готовий ініціювати проведення перевірки ліцею представниками обласного департаменту освіти.

До теми: У телефонній розмові з журналістом «Вістей» директор Глибоцького ліцею Леонід Безруков пообіцяв висловити свою точку зору на ситуацію після перевірки міського голови Володимира Борисенка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама