Мешканці Глибокого проти кладовища в «Сосонках»

image
7 Жовтня 2022, 10:34
Поділитися:

Мешканці Глибокого виступили проти створення Національного військового меморіального кладовища в адміністративних межах Бориспільської міської територіальної громади на території, яку називають «Сосонки».

Аргументи і перспективи

На сесійному засіданні Бориспільської міської ради, яке відбулося 6 вересня 2022 року, депутати прийняли рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вилучення земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні ДП «Бориспільський лісгосп» і передачу її у комунальну власність Бориспільській громаді. Тоді у коментарі «Вістям» заступник Бориспільського міського голови Сергій Лещенко зазначив, що пропозиція облаштування на території Бориспільської ОТГ військового кладовища міська влада отримала від Кабміну. Питання вирішили розглянути комплексно, щоб не лише віднайти місце для поховання військових, але й отримати додаткові площі для потреб громади. Після обговорення зупинились на ділянці лісу на території Глибоцького старостинського округу площею 105,294 га.
У адміністративних межах Глибоцького старостинського округу знаходиться дві великі ділянки, які зараз належать лісгоспу. Одна з них, березовий гай площею 50 га, ближче до села, а от «Сосонки» знаходяться практично під Борисполем та мають вдвічі більшу площу. Саме цю ділянку місто і хоче перевести з державної у комунальну власність громади.
Як аргумент необхідності переведення ділянки у власність громади приводиться і вже запущена реформа лісової галузі. За словами секретаря Бориспільської міської ради Владислава Байчаса, у майбутньому доля ділянки, якщо вона залишиться у власності лісгоспу, буде непередбачуваною, а впливу на її використання громада не матиме.

Проблема кладовищ: вирішувати спільно чи поодинці?

Найбільші пристрасті розгорілися навколо майбутнього цільового призначення ділянки. Присутні на зборах мешканці села розповідали про небезпеку «трупного яду» від військового кладовища, забувши, що сільський діючий цвинтар розміщений практично в центрі села. Коментуючи питання, заступник міського голови Сергій Лещенко пояснив, що територія «Сосонок» уже перебуває у санітарно охоронній зоні існуючого сміттєзвалища та злітно-посадкової смуги літаків та може зазнавати негативного впливу від них.
Невдоволення селян викликала також перспектива використання кладовища всією Бориспільською громадою. На думку присутніх, місто має винайти місце під кладовище на власній території.
У відповідь Владислав Байчас нагадав, що Глибоке та Бориспіль наразі є однією громадою, і всі землі належать Бориспільській ОТГ. Разом із тим, якщо Борисполю пощастить отримати у комунальну власність додаткові 100 га, рішення по використанню цієї землі обов’язково буде прийматися за умови погодження з громадою Глибокого. «Якщо Кабінет Міністрів виділить землю, буде можливість зробити туди дорогу, розвинути інфраструктуру. Всі кладовища на сьогодні вже переповнені. У Борисполі місць для поховання вистачить на 2 роки, у Глибокому не більше ніж на 5, а що далі?» — зауважив він.

У підсумку

По факту, суперечка точилася навколо землі, яка сьогодні громаді не належить. Зараз Кабмін може розпоряджатися землею, не питаючи мешканців Глибокого. Тому присутні все ж погодилися, що звернення депутатів до Кабінету Міністрів відкликати не варто (як того вимагали на початку зустрічі), адже перехід землі у комунальну власність буде позитивним моментом. А от про використання «Сосонок» говоритимуть знову — якщо рішення уряду буде позитивним і громада отримає ділянку у власність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама