«Мертва» Громадська рада при виконкомі зробила перший «глибокий вдих»

image
2 Лютого 2019, 15:31
Поділитися:

Учетверте фактично ті ж самі 14 питань перейшли і на шосте засідання Громадської ради при виконкомі (ГР), яке відбулося  28 січня. За 8 місяців роботи ради результата, нарешті, було досягнуто: прийнято 11 рішень. Але це зовсім не значить, що мер чи виконавчий комітет дослухаються до пропозицій Громадської ради, яка протягом майже року була «мертвою», і подані рекомендації знайдуть реальне втілення в життя.

 Після того, як головуючий повідомив про відрахування постійних  «прогульників»,  на 6 засідання зібралося 26 членів ради.  Зауважимо, чи то членам ГР набридло даремне витрачання свого часу, коли жодне рішення так і не приймається, чи то представники громадських організацій до кінця так і не усвідомили навіщо створено цю раду, але частина відвідувати засідання перестали. Так, за півроку із 5 засідань «злетіло» два, які не зібрали кворуму: 17 із 34, ще два – ледве кворум зібрали.

Шосте зсідання Громадської ради тривало 3, 5 год і було традиційно напруженим, із суперечками, звинуваченнями на адресу голови Авксентія Граната у не бажанні почути членів ради, та черговими спробами  поставити  головуючого «на місце».

Авксентій Гранат

Після обговорень, порядок денний із 14 питань присутні доповнили ще двома: перше – за поданням члена ГР Віктора Юрова  – ініціювати створення робочої групи з перевірки якості перевезень броварськими перевізниками та облаштування автобусів світлодіодними табличками з номером маршруту. Це питання ГР розглянула вже наприкінці засідання, і Віктору Юрову, як ініціатору подання, доручено очолити  робочу групу, яку мають створити  для вирішення  цього питання.

Віктор Юров

Друге – член ради Ігор Мотузка вніс пропозицію про створення президії  та  затвердження її порядку роботи. Власне, президія має скоригувати та актуалізувати план роботи Громадської ради, яка  його не дотримується. У розрізі цього, пан Ігор запропонував виключити з порядку денного 9 питання, що стосується відновлення автобусного маршруту №9, позаяк цим питанням наразі займається координаційна рада з питань безпеки дорожнього руху. Однак  головуючий був проти, аргументуючи, що маршрут ще не діє і ГР має посприяти його найшвидшому відновленню. Більшістю голосів це питання в порядку денному залишили. А от 11 питання, що стосується затвердження тексту звернення інвесторів щодо фінансування капітального ремонту храму Покрови Пресвятої Богородиці в м. Бровари, члени ради вирішили не розглядати, позаяк  вважають його не  доречним та не вивченим.

Ігор Мотузка

Пропозиція зняти з розгляду і 13 питання – про виключення «прогульників» із членів ради, не набрала достатньої кількості голосів. Останнє слово було за головуючим, який це питання до розгляду залишив.

Члени  ГР затверджували порядок денний  цілу годину. Увесь цей час терпляче чекала свого слова начальниця управління містобудування та архітектури, новопризначена головна архітектора  міста Світлана Батинчук: її й начальника управління інспекції та контролю Богдана Мельниченка  Громадська рада запросила  проінформувати про стан концепції розміщення  МАФів та затвердження Генплану міста. Позаяк  чергове засідання  змінили на позачергове, Богдан Мельниченко на засідання ради не з’явився, тож надали слово  пані Світлані. Яка наразі ситуація із комплексною схемою розміщення тимчасових споруд на території  міста, Генеральним планом,  планами зонування та детальними планами території, можна прочитати ТУТ.

Після внесення правок, які мали актуалізувати питання, члени ГР підтримали пункти №3, 4, 5, 6, 9, 12 порядку денного, які неодноразово обговорювали  на попередніх засіданнях.

А от навколо 7 питання особливо розгорілися суперечки. Мова про виділення коштів для закупівлі спортивного обладнання для тренажерної зали по вул. М. Лагунової, 10-А. Головуючий назвав у місті 3 спортивні зали, які давно потребують ремонту. Однак звернення стосується лише однієї зали, подання на яку зробив член ГР Андрій Іванов.

Андрій Іванов

Роман Страхов

За словами пана Андрія, він проводить із дітьми тренування у цій залі безкоштовно, і спортивні снаряди справді себе віджили. Однак, згідно із відповіддю на запит Громадської ради при управлінні освіти, залів, підпорядкованих відділу фізкультури і спорту, де проводиться спортивно-масова робота для дітей соціально-незахищених верств населення, у місті 6.

Частина членів ГР була за вирішення проблеми ремонтів залів для безкоштовних занять спортом у місті системно, а не лише на рівні однієї тренажерної зали. У присутніх виникло ще одне  питання: чому начальник відділу фізкультури та спорту, у підпорядкуванні якого і є ці приміщення, безпосередньо не подав при формуванні бюджету на поточний рік запит на виділення коштів на ремонт цієї та інших тренажерних залів?

Олег Єжаков: «Підвальні приміщення за 1 грн у рік надають в оренду підприємцю, а  управління фізкультури і спорту закуповує обладнання. Чому місто має закуповувати підприємцям оснащення за кошти міста для розвитку їхнього бізнесу?»

Після довгих дискусій присутні  підтримати рішення із правкою «під час коригування бюджету», щоб вирішити питання хоча б із однією тренажерною залою.

Підтримали члени ГР і 8 питання щодо виділення коштів на фінансування створення в місті системи воркаута. Зокрема, облаштування 5 точок напівпрофесійним обладнанням, і кожне подвір’я за місцем проживання –  простими снаряди для занять воркаутом: різного рівня перекладинами та брусами.

Під час розгляду п.10, що стосується незаконного будівництва житлового будинку на вул. Фельдмана та торговельного центру на зупинці «Порошинка», члени ГР згадали незаконне будівництво на Порошинці й магазину дружини Авксентія Граната.

Після довгих дискусій головуючий так і не дійшов компромісу з членами ради, адже вперто не хотів чути: присутні хочуть з’ясувати, наскільки правомірне будівництво магазину Гранатів. Натомість виносив на голосування перефразовані питання. Як результат, 10 питання у формулюванні, зазначеному в порядку денному, більшість не підтримала.

Що стосується зміни чисельного складу ГР, Віталій Андрієць говорив про необхідність добросовісного відвідування членами ради засідань задля їхньої ефективності, про недопущення відсутності кворуму.

Віталій Андрієць

Пан Віталій висловив думку, що рада  зможе працювати ефективніше за меншої кількості членів. Та зауважив, що згідно з регламентом, члена ради можна відрахувати за два пропуски без поважної причини. У списку «на виліт» озвучив 8 осіб, які мали по 3 та більше пропусків без попередження. Була і одна особа, що має 6 пропусків. Ігор Мотузка, який  на кожному засіданні перебирає на себе важелі керівництва, постійно ставлячи головуючого «на місце» фактами, на яких у пана Граната відсутня відповідь, вкотре звернув увагу присутніх на недопрацювання головуючого, як керівника. Останній, зокрема, на думку пана Ігоря, мав з’ясувати причини відсутності членів ради та при необхідності звернутися у громадську організацію, від якої делеговано «прогульника», про його заміну. Та додав, що сам головуючий під час  Громадської ради І скликання  із 12 засідань відвідав перше та останнє, однак його ніхто не виключав. Але головуючий вимагав виключити «розгильдяїв, які не ходять і займають час колег».

За наполяганням присутніх, нікого не виключили. Вирішили  членів ради, які мають три та більше пропусків без поважних причин, попередити про відповідальність за пропуски.

Наостанок  присутні підтримали  пропозицію Ігоря Мотузки створити президію у складі голови, заступника та голів комісій, зобов’язати її збиратися не рідше разу на місяць та внести зміни до плану діяльності ради. Засідання  комісії будуть відкритими, а усі рішення протоколюватимуться.

Нагадаємо, на минулорічному червневому засіданні члени ГР надали Авксентію Гранату повноваження бути присутнім на виконавчому комітеті та  висловлювати позицію Громадської ради. Тоді головуючий вирішив піти далі й запропонував увести себе в склад виконкому, щоб «мати право не дорадчого голосу, а висловлюватися і бути почутим». Але за 7 місяців Авксентій Гранат був присутній лише на кількох засіданнях. Відразу після нагадування членами ради про те, що очікують на його звітування про напрацювання на виконкомі, вже наступного дня Авксентій Гранат прибув на засідання виконавчого комітету та навіть попросив себе включити в склад конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів із перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування.

Микола Юрченко

Микола Юрченко: «Ми пропрацювати 3, 5 години. Якщо зробити аналіз, то реально з цього часу на вирішення нагальних проблем та плану роботи ради пішло 1 год 40 хв. Тому є пропозиція: якщо надалі буде неналежно підготовлено поряд денний, як сьогодні та раніше, ми вважаємо за доцільне нашу громадську раду розпустити. Якщо так піде далі, нам нічого тут збиратися».

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари