Мережею шириться фейк про тіла загиблих військових, що доставили на Київщину

image
30 Серпня 2023, 19:54
Поділитися:

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростовує інформацію з публікації у фейсбуці, що стала вірусною. Там йдеться про тіла загиблих українських військових, що ніби-то доставили на Київщину.

Згаданий пост опублікований від користувачки Amira Tereschuk. У своїй публікації вона стверджує, що 274 тіла українських військових доставили у Київську область у червні та липні. І так як особи загиблих не можуть встановити, родичі зниклих військових просять повідомити про їхні особливі прикмети. Цей допис отримав 21 тисячу поширень. Також у соцмережі почали з’являтися пости інших користувачів, але з ідентичними текстами.

«Перш за все, викликає питання сторінка, на якій опублікували оголошення, що отримало найбільшу кількість поширень. Вона належить викладачці східних танців, а не особі, яка займається поверненням чи опізнанням тіл загиблих захисників. На жодному офіційному сайті держслуб немає подібної інформації. Ба більше, цей же допис «гуляв» соцмережею Facebook рівно рік тому – в серпні 2022-го. Наразі ця інформація неактуальна, а номер телефону, згаданий у дописі, – поза зоною досяжності», — наголошують у Центрі стратегічних комунікацій.

Також там вкотре закликають українців бути обачними, уважними, критично ставитися до всього, що є у соцмережах, та довіряти тільки офіційним і перевіреним джерелам інформації.

Джерело: Містоінформ