Мер Вишгорода повідомив про виявлення небезпечних хімічних сполук у річці Десна, що під Києвом

Мер Вишгорода повідомив про виявлення небезпечних хімічних сполук у річці Десна, що під Києвом
2 Жовтня 2024, 21:36
Поділитися:

28 серпня мер Вишгорода Олексій Момот повідомив про виявлення отруйної речовини у річці Десна та її затоках, яка нібито спускається з російського кордону. У своєму повідомленні міський голова закликав заборонити купання та вилов риби в Десні до отримання безпечних показників від екологів. Цю інформацію було опубліковано на його сторінці, однак згодом вона зникла.

На позачерговому засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення заборонити купання і рибалку в річці. “КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄМО всім підпорядкованим службам купатися, рибалити і користуватися водою в Десні та її затоках до отримання безпечних показників,” – йшлося у заяві Момота.

Проте о 18:34 Київська обласна військова адміністрація спростувала цю інформацію. Державна екологічна інспекція Столичного округу не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у воді Десни. Вміст кисню у річці також перебуває в межах норми, а фактів масового мору риби не зафіксовано.

В ОВА зазначили, що раніше отримали інформацію про погіршення якості води в річці Сейм, яка є лівою притокою Десни. У зв’язку з цим комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення про щоденний моніторинг якості води в Десні, щоб запобігти негативному впливу на здоров’я населення. Також було рекомендовано утриматися від використання води річки для господарських потреб і поїння худоби.

Ситуація з якістю води у Десні залишається під постійним контролем відповідних органів.

Джерело: Новини Вишгорода