McDonald`s у Броварах відкрився, але тему будівництва ТЦ не закрито

image
8 Листопада 2019, 00:52
Поділитися:

Без пафосу та перерізання святкових стрічок учора в Броварах на розі вулиць Київської та Чорновола відкрився заклад ресторанного типу McDonald`s.    «Довгоочікувана» подія відбулась неочікувано, адже історія зведення торговельного центру, в якому відкрили брендовий заклад швидкого харчування, вражає кількістю порушень, відмов та «білих плям».

Отже, будівля ресторану McDonald`s у складі ТЦ «MARK mall» збудована на головній транспортній артерії міста – вул. Київській приватним підприємством «Спартак» (далі – ПП «Спартак»).

Читайте також: У «серці міста»: про будівництво торговельного центру та чи буде в Броварах McDonald`s

Хронологія подій

Земельна ділянка під ТЦ належить територіальній громаді м.Бровари. Передана вона приватному підприємству на правах оренди ще у 2006 році, однак до минулого року земля не забудовувалась.

У травні 2018 року замовник будівництва торговельного центру – ПП «Спартак» – звернулось до виконкому БМР за встановленням відсотка пайової участі у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури. Відсоток тоді було встановлено максимальний – 10% від проєктно-кошторисної вартості будівництва.

31.01.2019 р. інвестрада  зменшує пайову участь приватному підприємству до 3%. Представник забудовника мотивує знижку тим, що стандарти McDonald`s потребують додаткових капіталовкладень. На цьому ж засіданні оголошується, що вартість будівництва ТЦ становить близько 90 мільйонів грн.

Розглянувши пропозиції інвестради, виконком їх не підтримав, і у березні 2019 року зменшив  відсоток пайової участі  ПП «Спартак» лише до 8%.

Два місяці по тому – 08.05.2019 р.– виконавчий орган «передумав» та переглянув своє попереднє рішення і визначився, що вистачить і 5% пайової участі для ТЦ «MARK mall».
А вже 21.05.2019 р. своїм рішенням виконком визнав договір пайових інвестицій ПП «Спартак» із будівництва ТЦ виконаним. Як результат, розмір пайової участі ПП «Спартак» склав 2003291,25грн.

Згідно розрахунку величини пайового внеску, вартість кошторисної документації дещо змінилась, і замість 90 мільйонів у документах вже фігурує цифра 44,7 млн грн. Тобто, згідно озвученої на засіданнях інформації, з січня до травня 2019 року вартість будівництва об’єкта знизилась майже вдвічі?

При розрахунку величини пайової участі також було враховано вартість позамайданчикових інженерних мереж (як того вимагає законодавство), вартість яких забудовник оцінив у 751626,33 грн. То ж у підсумку «живими коштами» ПП «Спартак» мало сплатити в міську скарбницю 1251664,92грн.

Здавалося б всі формальності з виконкомом було виконано і справа з будівництвом  мала підходити до завершення. Втім сталось інакше: об’єкт будівництва не змогли ввести в експлуатацію. З серпня до вересня 2019 року ПП  «Спартак» тричі отримало відмову у введенні ТЦ в експлуатацію. Про причини та підстави відмов журналісти «Трибуни» дізнавались в Державній архітектурно-будівельній  інспекції.

Про порушення мовою інспекторів

В.о голови Держархбудінспекції України повідомив, що перевірка об’єкта будівництва здійснювалась  на підставі звернення прокуратури Київської області. За результатами виїзду представників інспекції виявлено, що забудовником «до проектної документації внесено зміни  в частині зміни планувальних рішень 1-го та 2-го поверхів, зміни площі 2-го поверху за рахунок виступу плити перекриття, улаштування ліфта в/п 1000 кг, улаштування світлових ліхтарів на покрівлі, збільшення кількості санвузлів, коригування фасадних рішень, коригування ТЕП, зміни кількості машино-місць із 138 до 125, зміни площі забудови, конструктивно замінено палі 7м на палі довжиною 6м. Також коригування врахувало отримання нових технічних умов щодо систем зв’язку. Замість дахової котельні передбачається влаштування додаткових газових руфтопів для повітряного опалення».

Відповідь ДАБІ на інформаційний запит

Попри те, що коригування проєкту затверджене, замовник не повідомив про зміни Держархбудінспекцію, як того вимагає закон.

В акті перевірки, наданому ДАБІ, згідно з формою визначення ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності, зазначено, що порушення, допущені забудовником, можуть призвести до «руйнування будівлі (смерті або шкоди здоров’ю людей, які постійно перебувають на об’єкті будівництва, періодично перебувають на об’єкті та людей, які перебувають ззовні об’єкта будівництва)». Одним із можливих ризиків називають збитки заподіяні співвласникам будинку.

За результатами перевірки, замовника будівництва –  ПП «Спартак» – притягнуто до відповідальності та накладено штраф за порушення у сфері містобудівної діяльності. Крім того відповідальну особу ПП «Спартак» притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 96 КУпАП.

Акт перевірки ПП «Спартак». Об’єкт будівництва – ТЦ «MARK mall»

Одночасно ПП «Спартак» надано припис на усунення виявлених порушень.

За інформацією, наданою депутатом Київської обласної ради Романом Сімутіним, це не вичерпні порушення, допущені при зведенні даного об’єкту.

Депутат Київської облради Роман Сімутін

Роман Сімутін: «Стільки всі писали про McDonald`s та відтермінування його відкриття, але ніхто не згадував про заправку поруч. «Чому ж не відкривають ТЦ, де має розміститись світовий бренд швидкої їжі?», – запитував я сам себе. Я подивився на сайт ДАБІ – не знайшов інформацію, потім я подивився норми (будівельні норми – авт.)…Заправка поруч ТЦ відноситься до категорії середніх, відстань від найближчих вибухонебезпечних пристроїв до стін сусідніх будинків має складати 40 м. Я виїхав на місце і зробив заміри – відстань до найближчої колонки складає 22 з «комійками» метри, тобто майже 23 метри, а до газового резервуара – взагалі 10,5 метра… Саме ці протипожежні відстані, швидше за все,  і стали каменем спотикання у даній справі».

З відповіді ДАБІ, наданої пану Роману на його депутатський запит, журналістам «Трибуни» стало відомо, що перевірки будівництва ТЦ проводились не тільки у 2019 році, а й роком раніше, як реакція на звернення гр. Нілової І.Д. Інспекцією встановлено, що генеральним підрядником будівництва –ТОВ «Київтрансбуд» – виконавча документація ведеться з порушенням п. 4.8 ДБН. Відповідно було накладено штрафні санкції на генпідрядника і відповідальну особу та надано приписи на усунення.

Втім небайдужі мешканці не зупинились лише на перевірці діяльності ПП «Спартак». За заявою голови об’єднання громадських організацій «Народні збори» м. Бровари Нілової І.Д. було здійснено спробу провести  перевірку на сусідньому об’єкті АЗС «KLO». Але потрапити на об’єкт  посадовим особам не вдалось. За результатами перевірки замовнику – ТОВ «Автобансервіс» – надано припис про усунення порушень шляхом допущення посадових осіб на територію об’єкта.

Іншу спробу перевірити АЗС «KLO» інспектори здійснили у вересні-жовтні 2019 року і встановили, що на території заправного комплексу проведено реконструкцію шляхом встановлення підземного резервуару зберігання  СВГ (скраплений вуглеводневий газ), реконструювали також паливно-роздавальні колонки, перепланували операторську та здійснили реконструкцію навісу.

Інспектори ДАБІ зафіксували ряд порушень. Зокрема встановили, що будівельні роботи на АЗС виконані без дозвільного документу на виконання будівельних робіт, без затвердження проєкту реконструкції, без здійснення авторського нагляду, технагляду та інше.

За результатами перевірки,  ТОВ «Автобансервіс» притягнуто до відповідальності, накладено штрафні санкції та надано приписи про усунення правопорушень.

Але на цьому список «порушників» не закінчився. Слідом за забудовниками Держархбудконтроль взявся за перевірку законності прийнятих управлінням містобудування та архітектури БМР рішень про затвердження та надання містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва «Реконструкція автозаправної станції під автозаправний комплекс», виданих ТОВ «Автобансервіс».

Тобто на реконструкції АЗС «KLO» та будівництві  ТЦ «MARK mall» зійшлись інтереси двох солідних компаній. Обом управління  містобудування та архітектури БМР у 2018 році видало містобудівні умови та обмеження, різниця лише у термінах видачі містобудівних та в тому, що АЗС існувала раніше, і при проєктуванні ТЦ «MARK mall» проєктант мав врахувати наявність поряд заправної станції.

Історія наразі не закінчена, оскільки, на думку ДАБІ, управління  містобудування та архітектури БМР мало підстави для відмови у видачі містобудівних умов та обмежень ТОВ «Автобансервіс». Поки тривали перевірки на АЗС, на сайті ДАБІ з’явилася інформація про видачу сертифіката про готовність об’єкта до експлуатації, виданого ПП «Спартак» 29.10 2019 року на будівництво ТЦ «MARK mall».

01.11.2019 року ДАБІ своїм розпорядженням зобов’язує управління  містобудування та архітектури БМР усунути порушення, а також приймає два рішення щодо зупинення дії наказу про затвердження містобудівних умов на реконструкцію АЗС і, відповідно, про видачу містобудівних умов на реконструкцію АЗС «KLO».

Хотілось би порадіти з приводу відкриття нових закладів  у Броварах, але поки що немає підстав, адже АЗС працює, поруч у ресторані відпочиває велика кількість людей і наразі невідомо наскільки вони убезпечені на випадок непередбачуваних ситуацій.

«Мова вже не йде про якісь конкретні порушення норм ДБН, мова про безпеку людей. Коли ПП «Спартак» проєктував свій ТЦ, він мав врахувати всі ризики, але він почав будівництво.  Я зараз не бачу іншого виходу, як готувати заяву про злочин, адже містобудівні умови були надані невідомо як. Незрозуміло, як проєктант ТЦ міг не знати про пожежонебезпечні відстані, адже АЗС працювала поряд… Тобто, у разі відкриття ТЦ, а він уже частково функціонує, відвідувачі будуть наражатись на небезпеку. В цій справі дуже багато розходжень і запитань і до ДАБІ, і до броварського управління архітектури, проєктантів та забудовників, які ще треба з’ясувать. Цікава думка й офіційного представництва McDonald`s: як вони бачать ситуацію щодо безпеки своїх відвідувачів», зазначив наприкінці розмови пан Роман.

Журналісти видання не стоятимуть осторонь цієї теми і готові висвітлити позиції усіх сторін.

Читайте також:

Дату відкриття у Броварах McDonald`s перенесено.
 Забудовник VS Громада. Чому забудовник перемагає?
 McDonalds у Броварах: приміщення вкотре не змогли ввести в експлуатацію.
 Замість об’єктів соціального призначення містянам пропонують «хліба і видовищ».

Головне фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари