Майже щодня в стінах Макарівського ковідного госпіталю від COVID­-19 помирає 3­-4 пацієнти… Вакцинація – єдиний порятунок – Макарів Діловий

image
27 Квітня 2021, 13:01
Поділитися:

В Україні 51,5% мешканців не збираються робити щеплення COVID­19, свідчать результати опитування Центру Разумкова.

Респонденти, які не мають наміру робити щеплення, найчастіше мотивують це тим, що:

вважають, що вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, уже перехворіли на коронавірус, мають медичні протипоказання, вважають імовірність захворіти на COVID­19 дуже низькою.

Тим не менш, Коронавірус – загроза для всього людства. І доки людина сам­на­сам не зустрінеться із цим невидимим ворогом, можна шукати багато аргументів проти вакцинації. Але, на жаль, майже щодня в стінах комунального некомерційного підприємства «Макарівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Макарівської селищної ради від COVID­19 помирає 3­4 пацієнти…

Про вакцинацію на Макарівщині, кому і як варто її робити в першу чергу, а кому потрібно зачекати з тих чи інших причин, говоримо з головним лікарем комунального некомерційного підприємства «Макарівський центр первинної медико­санітарної допомоги»Макарівської селищної ради Сергієм Соломенком.

М.Д.: Чому, на Вашу думку більшість українців не бажають вакцинуватись?

Сергій Соломенко: Перш за все, через недовіру до державної політики у сфері охорони здоров’я. Також має місце недовіра існуючій системі охорони здоров’я та, відповідно, до тих заходів, що проводяться в ній. Низький рівень інформатизації населення щодо важливості вакцинації. Недовіра вакцині, що була закуплена МОЗом. Активна робота «антивакцинаторів». Обіцянка Держави закупити вакцину компанії «Файзер», а по факту, українців вакцинують іншими препаратами. Низький рівень розуміння складу та дії вакцини. 

М.Д.: Розкажіть, як саме проходить період вакцинації на Макарівщині?

Сергій СоломенкоВідповідно до Наказу МОЗ України від 24.12.2020 № 3018 «Про затвердження Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID­19, спричиненої коронавірусом SARS­CoV­2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID­19…» в Україні розпочата та триває процес вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID­19, спричиненої коронавірусом SARS­CoV­2.

Станом на 22.04.2021 на Макарівщині проходить другий та розпочато третій етап вакцинації, що реалізується силами виїзних мобільних бригад та пунктами вакцинації від первинної ланки охорони здоров’я.

Передбачає цей етап вакцинацію медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим, працівників

громадського здоров’я, людей, віком старших 80 років, соціальних працівників, співробітників аптечних закладів, релігійних лідерів всіх церков та конфесій, зареєстрованих в Україні та мешканців Макарівської, Бишівської, Томашівської та Боярської територіальних громад віком 65+ років. Тобто громадян з 1955 року народження та старші.  

Цей етап проводиться вакциною СHADOX1 NCOV­19 CORONA VIRUS (РЕКОМБІНАНТНА), КОВІШЕЛД, розчин для ін’єкцій по 5 мл (10 доз) у багаторазових флаконах, по 50 багаторазових флаконів у картонній коробці. Вакцина згідно всеукраїнського плану та етапів вакцинації надається усім громадянам України БЕЗКОШТОВНО і поки що не продається.

Також Київська область одержала вакцину Короновак, що призначена для вакцинування вчителів, які задіяні в проведенні ЗНО, маломобільних груп населення та їх доглядачів, параолімпійців та олімпійців.

Станом на 22.04.2021 в області працює 4 мобільні бригади для проведення даної роботи, а первинна ланка охорони здоров’я формує списки та маршрути для бригад.

На 22.04.2021 на Макарівщині створені три пункти вакцинації:

при Макарівській, Бишівській та Мотижинській медичних амбулаторіях.

Особам з вищевказаних категорій рекомендуємо терміново звернутися до свого сімейного лікаря або до регіонального диспетчера.

М.Д.: Скільки вже громадян Макарівщини вакциновано?

Сергій Соломенко: На 1 етапі вакцинації вакциновано 40 мешканців Макарівської територіальної громади. На 2 етапі вакцину отримали 150 мешканців Макарівської територіальної громади та 80 – Бишівської територіальної громади.

 М.Д.: Який алгоритм дій для людей, що бажають вакцинуватись? Куди треба звернутись найперше?

Сергій Соломенко: Алгоритм:

1 Шлях ­ До свого лікаря загальної практики ­ сімейного лікаря  (лікар загальної практики­сімейний лікар).

2 Шлях ­ Зареєструватися в мобільному додатку «Дія» і чекати  виклику.

3. Шлях – зателефонувати до регіонального диспетчера за вказаними номерами телефонів та запитати, як можна провакцинуватись саме вам. 068­052­11­69, 099­418­82­64.

М.Д.: Чи можна колоти другу дозу вакцини проти COVID­19 від іншого виробника?

Сергій Соломенко: МОЗ повідомило, що усі вакцини AstraZeneca проти COVID­19, які і використовує Україна, є взаємозамінними незалежно від країни виробництва. Люди, які отримали першу дозу препарату проти COVID­19 вакциною AstraZeneca/Covishield, можуть отримати другу ін’єкцію вакциною AstraZeneca, яку виробили на інших майданчиках.

Варто помітити, що вакцини не є взаємозамінним.

Вакцина AstraZeneca виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca­SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними. Однак, експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними.

Також важливо знати, що вакцинацію повинні проводити одним типом вакцин. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК­вакциною від Pfizer або інактивованою вакциною Sinovac – щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Водночас Німецька комісія з питань вакцинації STIKO рекомендувала людям у віці до 60 років, які отримали перше щеплення вакциною від AstraZeneca, друге щеплення робити іншим препаратом.

М.Д.: Які є протипоказання для отримання вакцини від Ковід­19?

Сергій Соломенко: У збірнику про вакцинацію проти COVID­19, який випустили за інформаційної підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ, назвали протипоказання до вакцинації проти COVID­19. 

Вакцинація проти COVID­19 протипоказана тим,

в кого:

– є алергічні реакції на будь­який з компонентів вакцини, 

– була тяжка алергічна реакція на першу дозу вакцини

– є гарячка (температура понад 38°C). 

Також не можна вакцинувати молодших людей, ніж зазначено в інструкції до вакцини. 

Важливо розуміти, якщо у вас в анамнезі є алергії, це не обов’язково означає, що організм погано відреагує на вакцину, оскільки алергії бувають різні і на різні речовини. І це не обов’язково компоненти саме цієї вакцини. 

Треба знати, на що в людини алергія, та ознайомитися зі складом вакцини.

Як і щодо інших вакцин, вакцини від COVID­19 слід вводити під наглядом лікаря, з відповідною медичною допомогою у разі виникнення алергічних реакцій. 

Люди, які мали тяжку алергічну реакцію після введення першої дози вакцини проти COVID­19, не повинні отримувати другу дозу.

Що робити, якщо ви не знаєте, чи є у вас

алергія на щось зі складу вакцини?

Вакцинація проводиться медичними працівниками, які просять пацієнта побути в лікарні/амбулаторії ще пів години. Якщо станеться важка реакція, а саме анафілаксія, вона станеться в цей проміжок часу, і людині нададуть невідкладну допомогу. Якщо у вас є алергія на пилок чи пил, вакцинуватися можна, оскільки побутова чи сезонна алергії не є протипоказанням для жодної вакцинації.

Протипоказанням до застосування вакцин проти COVID­19 є тяжка алергія до одного з компонентів вакцини або на попередню дозу вакцини.

Застуда чи нежить з температурою менше за 38°C не є перешкодою для вакцинації.

Разом з тим, зважаючи на те, що особа з ознаками застуди, підвищеною температурою може мати перебіг COVID­19, задля убезпечення від зараження SARS­CoV­2 медичних працівників і відвідувачів медзакладу не рекомендовано запрошувати на вакцинацію осіб з такими симптомами.

Старший вік не є протипоказанням до вакцинації проти COVID­19.  Так, саме люди старшого віку є групою ризику важкого перебігу хвороби.

Саме вони ризикують померти через цю хворобу чи її ускладнення, і тому вони мають бути вакциновані передусім. Це пріоритетна група для вакцинації.

М.Д: Чи можна робити щеплення проти СOVID­19 через тиждень після перенесеної ГРВІ? 

 Сергій Соломенко: Після ГРВІ чи застуди можна вакцинуватися проти COVID­19 з будь­яким інтервалом. 

Люди з ВІЛ є в групі ризику щодо тяжкого перебігу COVID­19.

Вакцини проти коронавірусу, що дозволені до використання в Україні, відносяться до «інактивованих» вакцин і є безпечними для людей з ВІЛ.

М.Д.: Чи можна робити щеплення проти COVID­19, якщо в людини бронхіальна астма?

Сергій Соломенко: Бронхіальна астма також не є протипоказанням до вакцинації. Астма є показанням для пріоритетної вакцинації, адже хворі на астму ризикують важко захворіти на COVID­19 чи померти від ускладнень. Їм необхідна ця вакцинація.

М.Д.: Як бути з вакцинацією тим, хто вже перехворів на коронавірус?

Сергій Соломенко: Вакцинуватися через 6 місяців або здати кров на титр імуноглобуліну G до вірусу Ковід­19, та за умови недостатнього рівня, проводити вакцинацію.

М.Д.: Скільки медичних працівників Макарівщини вже провакциновано?

Сергій Соломенко: 56 медичних співробітників первинної ланки охорони здоров’я Макарівщини вакцинувалися, що складає 36% від загальної кількості працівників первинки. Решта має достатній захисний титр антитіл, перехворіли та чекають 6 місяців, мають протипокази. Антивакцинальні настрої мають 10 відсотків співробітників первинної ланки охорони здоров’я.

М.Д.: Навесні завжди організм людини ослаблений і має менший опір до бактерій та вірусів, що можете порадити нашим читачам для зміцнення імунітету?

Сергій Соломенко: Щодня має бути здоровий сон (не менше 8 годин), здорове харчування (зелень, полівітаміни, помірні фізичні навантаження.

І пам’ятайте, що будь­які віруси і негаразди у нашому житті бояться позитивних емоцій. Тому, радійте та посміхайтесь. Будьте здорові!

Джерело: Макарів Діловий