Майже 120 млн грн субвенції надійшло від держави на ремонт колектора в Броварах: чому повільно рухаються роботи? | Трибуна

Майже 120 млн грн субвенції надійшло від держави на ремонт колектора в Броварах: чому повільно рухаються роботи? | Трибуна
27 Вересня 2024, 21:37
Поділитися:

Вчора на черговій сесії депутати підтримали зміни до рішення міськради «Про бюджет Броварської міської територіальної громади на 2024 рік». Серед іншого стало відомо, що надійшла субвенція з державного бюджету в розмірі 54 млн 862 тис. 100 грн на статтю «відновлення об’єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проєкту «Проєкт розвитку міської інфраструктури».

Ця субвенція піде на ремонт колектора від вул. Січових стрільців і до кінця бульв. Незалежності. У міста вже є 62 млн грн на цю потребу, а ця субвенція – додаткові кошти. Наразі на колектор використано близько 4 млн 300 тис. грн, – про це раніше на “бюджетній” комісії повідомила начальниця фінансового управління Наталія Постернак.

Зазначимо, що міський колектор капітально ремонтують із минулого року, коли він обвалився, не доживши до планового ремонту, на який Світовий банк виділив 3 млн $ субвенції. Ці гроші і надходять частинами у гривневому еквіваленті, а не використані на кінець року кошти повертаються в державний бюджет. На початку нового року кошти знову надходять на рахунок.

Після того як певну частину робіт на колекторі виконують, КП “Броваритепловодоенергія” «закриває» акти, які перевіряє технагляд, за ними – група управління проєктом,  потім – Міністерство регіонального розвитку і наостанок – Мінфін. Тільки після цього роботи оплачує міністерство з рахунку, відритого в Укрексімбанку для «Броваритепловодоенергії». Аби підрядник отримав гроші за роботу, комунальники подають у Міністерство фінансів платіжні документи, звідки виконавці робіт напряму отримують оплату за проведені роботи. Про таку довгу і затягнуту процедуру отримання коштів від Міністерства фінансів розповіла заступниця директора КП “Броваритепловодоенергія” Владлена Боровська.

Попри це, ремонтні роботи намагаються продовжувати. Мова зараз про ділянку колектора від вул. Січових стрільців і до КНС №3. Загальна протяжність ділянки складає 800 метрів, 200 із яких уже відремонтували.

Станом на червень 2024 р., зроблено санацію двох ділянок колектора, але оплата за це з бюджету і досі не надійшла (близько 8,5 млн грн, – ред.), тож ремонт тимчасово призупинено, повідомила Боровська.

Аварійні роботи на самій КНС №3 провели за рахунок місцевого бюджету, проте зараз тривають роботи із санації станції. На жаль, і їх довелось призупинити через затримку з фінансуванням із державного бюджету. Як тільки фактичні оплати відновляться, підрядник продовжить ремонт колектора відповідно проєкту,– зазначила Боровська.

Читайте також:

Водогін у Требухові: воду подають по 4 год у день, коштів на ремонт мережі так і не знайшлося

Поряд із Требуховом переселенці з Бахмутської громади самі собі будують містечко

Про броварського плавця Олега Лісогора: де він зараз і чим займається

Мирова угода Броварської міськради з ТОВ «Нива» має спонукати інших боржників сплатити пайову участь, – чиновники

Джерело: Трибуна – Бровари