Масниця 2023: суть, ритуали, рецепти

image
25 Лютого 2023, 05:05
Поділитися:


Це свято припадає на останній тиждень перед Великим постом, який є періодом підготовки до Великодня, що символізує християнські розкаяння і самопожертвування.

В Україні та Білорусі Масниця є одним з найбільш яскравих свят народної культури. Це свято пов’язане з різноманітними традиціями, серед яких особливо відомі запускання польотуни, гарячі млинці, різноманітні ігри та забави, і концерти.

Традиційно, Масниця є часом, коли люди смакують останні м’ясні страви перед Великим постом, тому це свято також відоме як Тиждень Масляної, а головна страва – млинці, які смажать на маслі.

Масниця 2023: суть, ритуали, рецепти

Які традиції є на Масницю?

Масниця є одним з найвеселіших і найрадісніших свят в Україні, і вона пов’язана з численними традиціями та звичаями. Ось декілька найвідоміших традицій на Масницю в Україні:

  • Запускання польотунів – це традиційна розвага на Масницю. Польотун – це дерев’яна конструкція в формі кулі, яку обкладають папером або тканиною. Польотун запускають в повітря, піднімаючи його на дерев’яній сходинці. Вважається, що коли польотун зникає з виду, усі гріхи йдуть з ним.
  • Гарячі млинці – млинці є невід’ємною частиною Масниці. Їх готують з маслом, борошном, яйцями та молоком. Млинці подають з різними начинками, такими як сир, варення, сметана або інші.
  • Конкурси та ігри – на Масницю проводяться різноманітні ігри та забави. Наприклад, гра у козулі, в якій учасники пробують зловити козулю, яка їде на дерев’яному візку; гра в горнята, в якій люди змагаються в киданні глиняних горнят; та інші.
  • Масляна хода – це традиційний парад, який проходить в день останнього дня Масниці. Учасники ходи носять кольорові костюми, горішки та різноманітні прикраси.
  • Спалення опудала – на останній день Масниці в Україні влаштовують спеціальну церемонію, під час якої спалюють опудало, яке символізує зиму і гріхи. Ця церемонія є символом очищення від гріхів і початку Великого посту.

Масниця 2023: суть, ритуали, рецепти

Які рецепти є на Масницю?

Масниця є святом, пов’язаним з вживанням смачної їжі, і в Україні є багато страв, які традиційно готуються на це свято. Ось декілька рецептів української кухні, які є популярними на Масницю:

  • Млинці – це, можливо, найвідоміша страва на Масницю. Для приготування млинців потрібно змішати борошно, яйця, молоко та сіль. Потім тісто варто засмажити на сковороді, додаючи трохи масла або сала. Млинці можна подавати з різними начинками, такими як сир, варення, сметана або мед.
  • Борщ з капустою та грибами – це страва, яка часто готується на Масницю. Для приготування борщу потрібно зварити капусту та додати до неї свіжі гриби. Потім додайте до цього м’ясний бульйон, картоплю, моркву, цибулю, часник та спеції. Страву слід подавати з кислою сметаною та свіжим хлібом.
  • Пампушки з часником – це страва, яку зазвичай подають з борщем на Масницю. Для приготування пампушок потрібно змішати борошно, дріжджі, цукор, сіль та тепле молоко. Тісто слід залишити на годину, а потім розкатати його та нарізати на кружечки. Припудрити пампушки з часником та зеленню та подати гарячими.
  • Пиріжки з картоплею – це страва, яка також є дуже популярною на Масницю. Для приготування пиріжків потрібно замісити тісто, заповнити його начинкою з картоплі та цибулі, а потім покласти пиріжки до печі.



Source link