Масляна та свято жінок: святкування в Миронівці

image
11 Березня 2019, 10:53
Поділитися:

Масляна, Колодій, Бабський тиждень і т.д. В цього свята багато назв. В кожному регіоні України ці дні називались по різному, але святкували практично однаково (так пише про це Вікіпедія): “…східнослов’янське, у тому числі й українське свято, що відзначається протягом тижня (іноді трьох днів) перед Великим постом. Початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари з метою продовження роду. Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем М’ясниць. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.

От і в Миронівці відзначили міжнародний жіночий день та масляну саме в останній день свят, перед Великим постом. На жаль, погода була не найкраща, але миронівчан це не засмучувало – на площі Мирона Зеленого було весело і досить людно.

Міський голова Миронівки Віталій Савенко відзначив грамотами жінок Миронівської громади, привітав зі святом. Митці миронівщини порадували нас хорошим концертом. Нікому не було холодно, голодно, спрагло та сумно, козацький куліш, міцний грог від міського голови та запальні веселі сценки від наших самодіяльних артистів. То ж святкували весело і по домашньому, без ніякого офіціозу. Дякуємо організаторам та міському голові за таке чудове свято!

Джерело: Громада Миронівщини