Марина Хонда: Допомогти всім військовим, які стали на захист України – це обов’язок влади

image
13 Жовтня 2020, 17:17
Поділитися:

Напередодні Дня захисника України ми зустрілися із заступницею голови КМДА Мариною Хондою, щоб поспілкуватися про те, як столична влада вирішує соціальні проблеми ветеранів АТО/ООС та родин, які втратили на сході своїх захисників.

– Україна 6 років живе в умовах військового конфлікту на сході. Тисячі киян із перших днів не вагаючись вирушили на захист держави. Наскільки нині суспільство і влада вдячні їм за це? І взагалі, наскільки масштабною для столиці є проблема соціального захисту ветеранів та підтримки родин загиблих?

– Якщо аналізувати лише офіційну статистику – то в Києві нині мешкає 30 476 учасників АТО та ООС. На превеликий жаль, маємо і сумний список – 397 наших воїнів загинули в зоні АТО або ж померли від отриманих поранень. Ще понад тисячу киян мають статус «Інвалід війни». Але варто розуміти, що проблема значно глибша – за кожним ветераном стоїть родина, дружина, діти. Тобто, кількість людей, яких зачепила війна і які мають право на пільги – дуже велика. Можливо, на перший погляд, ця цифра виглядає не настільки масштабно на тлі багатомільйонного міста, але повірте, обсяг коштів, які виділяє влада на соціальні гарантії, – досить значний. Адже допомогти всім військовим, які стали на захист рідної держави – святий обов’язок влади.

– Які соціальні гарантії надає місто для захисників та їхніх родин?

– Крім обов’язкової підтримки, гарантованої державою, ми також маємо додатковий перелік пільг та гарантій, визначених програмою «Турбота. Назустріч киянам». Це ті унікальні послуги, які надаються за рахунок міського бюджету: матеріальна допомога для учасників війни та родин загиблих, допомога з протезуванням, проходження медичної та психологічної реабілітації. Ми цілеспрямовано працюємо над тим, щоб хлопці, які повернулися з Донбасу, могли якнайшвидше соціалізуватися і призвичаїтися до мирного життя. Адже розуміємо, що війна – це перш за все важкий психологічний удар.

– На яку саме допомогу від столичної влади можуть розраховувати ветерани та їхні родини?

– Перелік дуже широкий: це і матеріальна допомога киянам ‒ учасникам АТО/ООС, і матеріальна допомога членам сімей загиблих (померлих) захисників. До слова, міська влада бере і на себе левову частку витрат на поховання киян – учасників АТО/ООС. Щомісяця в бюджеті столиці передбачена адресна матеріальна допомога для АТОвців та родин загиблих для покриття витрат на оплату комунальних послуг. Столична мерія також надає фінансову допомогу на стаціонарне лікування бійців, відшкодовує кошти на складне протезування. Частково компенсує родинам загиблих кошти на встановлення надгробків. Ще один важливий напрямок – оздоровлення дітей киян ‒ учасників АТО/ООС. До слова, на 2020 рік ми збільшили розмір виплати щомісячної матеріальної допомоги неповнолітнім дітям, пасинкам, падчеркам із сімей загиблих киян – учасників АТО до 6 654 грн на місяць. Також, вперше забезпечили виплату щомісячної матеріальної допомоги непрацездатним батькам; дружинам (чоловікам), повнолітнім дітям, які мають статус особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, киян загиблих (померлих) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі у антитерористичній операції, та киян – учасників антитерористичної операції, які перебувають в полоні або зникли безвісти.

Ще один важливий аспект – ми розуміємо, що за законом, учасники АТО та родини загиблих мають право на отримання земельних ділянок. Це завдання покладено на органи місцевого самоврядування. Але будемо чесними – вільних земельних ділянок у Києві практично немає. Тому ми ухвалили рішення про надання грошової компенсації за земельні ділянки. У нинішньому році, для прикладу, компенсацію за земельні ділянки уже отримали 14 родин.

Але крім матеріального забезпечення, звісно ці люди – ветерани АТО/ООС, члени родин загиблих потребують щоденної уваги і підтримки. Тут, у мирному житті, вже вони потребують нашого захисту і піклування. І саме тому серед наших головних пріоритетів – надання комплексної соціально-психологічної допомоги киянам ‒ учасникам АТО, членам їхніх сімей та членам сімей загиблих та померлих киян, які брали участь у проведенні АТО.

– Ми поговорили про соціальну підтримку з боку столичної влади, а які кроки робить держава, щоб віддячити своїм захисникам?

– Держава також виконує важливу соціальну місію. Насамперед, це психологічна реабілітація, соціальна та трудова адаптація військових, які брали участь у АТО/ООС. У державному бюджеті для киян на ці цілі закладено майже 15 мільйонів гривень. А столичні соціальні служби активно працюють, щоб залучити до цих програм якомога більше учасників АТО. Повторюся, на сьогодні повернення ветеранів до нормального життя – це пріоритет номер один. Адже це важливо не тільки для них самих, але й для суспільства та держави: працюючий ветеран – це забезпечений ветеран, який живе повноцінним життям, працює і сплачує податки. У Сполучених Штатах, наприклад, цю проблему зрозуміли давно, тому відповідні послуги там є першочерговими для їхніх воїнів. І саме за цією моделлю рухається нині й Україна.

Також обов’язок держави – забезпечити ветеранів житлом. Але тут виникає проблема, що спеціального житлового фонду саме під ці цілі на сьогодні немає. Тому і в цьому напрямку, як і в земельному питанні, пішли шляхом компенсації. На 2020 рік потреба в коштах для грошової компенсації становить майже 3 мільярди гривень. Загалом на черзі зараз 158 людей. Цифра досить значна. Нині для столиці з державного бюджету надійшло 61,5 мільйона – за рахунок цього вдасться забезпечити житлом 31 родину. Можливо, не так швидко, як би хотілося, але послідовно рухаємося у цьому напрямку. Бо розуміємо: свого часу ці люди, не думаючи про ризик для здоров’я та життя, взяли до рук зброю, щоб захистити усіх нас. Тепер – наш час для того, щоб віддячити їм за мирне і спокійне життя в нашій столиці.

Євген Лопушинський

 

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ