Марина Хонда: Будівельники повинні запрошувати людей на візках, щоб перевіряти зручність інфраструктури у Києві

image
19 Вересня 2019, 19:08
Поділитися:

Питання доступності міста зараз на порядку денному. У Києві уже багато зроблено для створення безбар’єрного простору. Які плани надалі у цій сфері розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда під час ефіру на телеканалі «Київ».
 
е можу сказати, що у нас на 100% все чудово, водночас зміни помітні: ми почали закуповувати транспорт із пониженою підлогою, у метро облаштовують станції. Але проблема більш глобальна, бо місто має бути зручним для всіх. Часто чую від людей із інавалідністю, що вони не хочуть якогось дуже привілейованого ставлення – просто звичайного, людського і нормального пересування містом. Також це важливо мамам із візками, старшим людям. На сьогодні ситуація покращується, бо у нових будівельних нормах є чітко прописані норми доступності. Проте проектують і будують люди, які самі пандусами не користуються, – зазначає Марина Хонда.
 
Вона розповіла про свій «експеримент», коли їй запропонували особисто перевірити, як почуваються незрячі люди у метро. 
 
-З паличкою в руках ти розумієш, що тактильна плитка може бути небезпечною. Елементарні речі не враховуються ні на етапі проектування, ні на етапі втілення. Така ж ситуація із звуковими сигналами на світлофорах – їх недостатньо. Крім того, є міжнародні стандарти – «постукування», а у нас зараз голос «дозволяє» проходити, але його часто заглушає рух транспорту, – розповіла пані Хонда. 
 
За її словами, при впровадженні програми безбар’єрного середовища, яке діє у місті, коректувати необхідно на етапі проектування. Запитувати, приміром, у слабозорих людей, як їм зручно. 
 
Вона відзначила велику роботу, яку виконує у цьому напрямку Департамент транспортної інфраструктури.
 
-Хотілося б швидше і ідеально, але робота продовжується – і це головне, – зауважила заступниця голови КМДА.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ