Максим Плешко: чому я за перейменування Новооскольської на Чепілка

image
10 Червня 2021, 15:04
Поділитися:

18 березня 1921 року у Києві був створений Всеукраїнський центральний повстанський комітет. Підпільний військово-політичний центр з керівництва українським антибільшовицьким рухом опору на території УРСР. 
В його задачі входило забезпечення підготовки, початок та розвиток загально-українського повстання проти більшовицького режиму. Кінцева мета — відновлення суверенної Української Народної Республіки. Політично повстанський комітет орієнтувався на уряд Симона Петлюри в екзилі. Головою Комітету був Іван Чепілко. 
100 років тому в кінці лютого 1921 року ядро Комітету довідалочя, що ЧК готують арешт і поспішно перебралося з Києва до Ірпеня. Звідси Іван Чепілко і спільники намагалися керувати українською повстанською підпільною мережею. 
Увесь час за ними йшло спостереження і вже 18 березня в Ірпені їх всіх арештували. Хоча повстанці до останнього відстрілювалися. Керувала операцією арештів тоді Москва.
28 серпня 1921 року Івана Чепілка та ще 38 членів Всеукраїнського повстанського комітету розстріляли.
Іван Чепілко – це лідер українського антибільшовицького руху опору, який має пряме відношення до Ірпеня.
З точки зору ідеології державотворення та з метою патріотичного виховання молоді вулиця Новооскольска в Ірпені має бути періменована на Івана Чепілка. А на початку вулиці варто встановити камінь із пам’ятним написом про цю історію. 
Довідка: Новооскольський район — адміністративна одиниця в Росії. А районне місто має назву Новий Оскол.
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новини Ірпеня – головні і актуальні Ірпіньські
новини сьогодні на 04597.com.ua