Макет пам’ятника загиблим бійцям, махінації з безкоштовними МРТ і проїздом та надання ділянок під гаражі – коордрада АТО

image
23 Лютого 2019, 15:26
Поділитися:

22 лютого відбулось засідання координаційної ради з питань АТО при Броварській міській раді. Після визначення місця для нового пам’ятника героям російсько-української війни минулого місяця, цього разу на розсуд колегіального органу винесли два готові макети, один із яких взяли за основу. Також коордрада задовольнила надання ділянок під гаражі 12-м причетним до війни. Без ухвалення рішень присутні поспілкувались про саботаж із отриманням безкоштовних талонів на МРТ і свавіллям водіїв маршруток щодо безкоштовного перевезення учасників бойових дій.

Цієї п’ятниці коордраді продемонстрували два макети  для пам’ятника, який планують поставити на майдані Свободи, на місці хреста загиблим бійцям. Перший проект представив волонтер Віталій Корнет: пам’ятний знак із зображенням воїна в амуніції та двох дітей. Хлопчик тримає в руці голуба, а дівчинка – квіти. Позаду – два стилізованих крила, які в комплексі нагадують український тризуб.

На одному з крил унизу показаний малий герб України, а на іншому – напис «Слава загиблим воїнам АТО». Ці та інші елементи викликали жваву й тривалу дискусію в залі. У результаті, на розгляд майстра винесли деякі зауваження та пропозиції: пам’ятний знак підняти на постамент висотою 60 см, зробити на ньому похилий скіс, де написати «Слава загиблим воїнам». Нижче лишити місце, щоби потім можна було дописати або роки війни, або її усталену назву, яку приймуть усі.

Відповідно, зображення герба і напису на самих крилах не буде. Ці місця резервують також на майбутнє, щоби вибити там імена загиблих героїв. Учасники коордради також запропонували зробити нічне освітлення крил – одне жовтим, інше синім, – утворивши таким чином прапор. Активно дискутували присутні і щодо доцільності голуба й квітів у руках дітей.

Висота солдата в натурі – 2,2 м. Деталі амуніції на макеті не вказані, вони будуть зроблені вже в оригіналі за наданими фотографіями, – запевняє доповідач. Висота крил – 2,5 м. Автором проекту є отець Юліан із Красилівки.

Інший макет пам’ятника у вигляді стилізованої піраміди присутні навіть не обговорювали та одноголосно відхилили.

Після вирішення питання пам’ятника коордрада перейшла до інших нагальних тем. Почали з надання ділянок під гаражі, цим же і закінчили. Сумбурне обговорення зводилось переважно до того, чи має претендент статус УБД і як довго живе в Броварах. У результаті, 12 громадян отримали схвалення колегіального органу, а матеріали ще 4-х відправили на доопрацювання.

Питання ділянок час від часу перебивали виступами на інші теми, де голосувань не відбувалось. Зокрема, частина присутніх розповіла про проблему з наданням талонів на безкоштовне МРТ в броварській лікарні. Мовляв, навіть після схвалення в. о. головного лікаря медзакладу, працівниця, яка безпосередньо видає талони, відмовляє. Присутні також звернули увагу, що облік видачі талонів не ведуть. А це може бути ознакою наявної корупції.

Схоже питання підняли і щодо перевезення в маршрутках. Ветерани поскаржились, що водії часто відмовляють безкоштовно брати АТОвців, мотивуючи тим, що вже мають пільгового пасажира в салоні. Скаржники переконували, що писали відповідні звернення, але такі водії продовжують працювати. Тим часом представник виконавчої влади Станіслав Малець запевняв, що з недобросовісними шоферами «розбираються», були навіть випадки звільнення з роботи.

Фото – Микола Кожемяко, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари