Макарівщина в художній літературі – Макарів Діловий

image
24 Березня 2021, 11:25
Поділитися:

Чи хотіли б ви поринути в історію рідного містечка? А заодно і прочитати цікавий та захопливий художній твір? Завдяки цій добірці книжок ви зможете зробити і те, й інше!

БЕЙЛІН П. «НАЙДОРОЖЧЕ», 1960 р.

Автор книги сюжет свого творіння будував на власних спогадах. Колись Павло Бейлін очолював Макарівську районну лікарню і у свій твір помістив реальні факти зі своєї біографії.
У книзі «Найдорожче» йде мова про Макарівський райком партії та лікарню в Макарівці. Хоч і назва населенного пункту змінена проте, прочитавши роман, стає зрозумілим, що автор описав свій період перебування на Макарівщині.

АНДРУСЯК І. «ЖИТТЯ ВИДАТНИХ ДІТЕЙ», 2009 р.

На обкладинці книги можна знайти відомі нас всім імена: Тарас Шевченко, Григорій Квітка-Основ’яненко, Данило Туптало… І про всіх них тут написано.
До збірника увійшли художні оповідання про дитинство п’яти відомих людей України. І відкриває книгу автор розповіддю про дитинство Данила Туптала. У художній формі Іван Андрусяк описує юнацьки роки Данила у Макарові. А книга буде цікавою не лише дітям, а й їхнім батькам.

ШКЛЯР В. «МАРУСЯ», 2016 р.
Багатьох здивує потрапляння до нашого рейтингу бестселеру одного з найпопулярніших авторів України. Але насправді в книзі є згадка про один факт з історії Макарова, про який на сьогодні мало що відомо. Тут говориться про бій між військом отамана Соколовського і більшовиками поблизу базару в Макарові.

КУЛАКОВСЬКИЙ В., СИЧЕНКО П. «ОЙ ГУК, МАТИ, ГУК», 1972 р.
Тут описано повстання під керівництвом І. Бондаренка. Значна частина книги присвячена подіям на теренах Макарівщини. Ну а родзинкою твору є опис штурму Макарівського Городища, а також і сам опис історичної пам’ятки.

КОКОТЮХА А., «БАГРЯНИЙ РЕЙД», 2016 р.
А очолив добірку популярний сучасний письменник України Андрій Кокотюха. Його друга книга з трилогії про національно-визвольний рух в Україні повністю присвячена подіям на Макарівщині у 1944 р.
У творі максимально точно описано географію Макарівщини, бо автор сам відвідав усі місця, про які збирався написати. А також Кокотюха першим заговорив у своєму романі про те що представники ОУН діяли як в районі так і в самому Макарові наприкінці 1940-х – початку 1950-х рр.

Джерелом інформації є сайт Макарівського історико-краєзнавчого музею

Джерело: Макарів Діловий