Макарівський селищний голова Вадим Токар прозвітував за рік роботи (ВІДЕО)

image
7 Грудня 2021, 16:37
Поділитися:

Під час чергової сесії Макарівської селищної ради селищний голова Вадим Токар прозвітував про результати роботи за рік.

Про це інформаційному агентству “MKV” стало відомо в ході засідання чергової сесії Макарівської селищної ради 7 грудня 2021 року.

Вадим Токар підкреслив, що рік був непростим насамперед через процес зміни територіального устрію в рамках реформи децентралізації та розповсюдження коронавірусної інфекції.

Макарівськй селищний голова розповів про логіку створення структури управління у місцевому самоврядуванні, яка спиралася в першу чергу на розмір громади. Макарівська громада нараховує 49 населених пунктів і є найбільшою серед громад Бучанського району.

Вадим Токар відмітив конструктивну роботу працівників місцевого самоврядування та депутатського корпусу протягом року. Зокрема, депутати встигали детально опрацьовувати питання у складі комісій і провели разом з головою громади 12 пленарних засідань Макарівської селищної ради.

Доходи та витрати місцевого бюджету

За 10 місяців 2021 року до бюджету Макарівської територіальної громади надійшло 364 млн. грн. Основним бюджетоутворюючим податком став податок з доходу фізичних осіб, який склав 57,9% у структурі всіх надходжень.

За той же строк з бюджету громади проведено видатків на 314 млн. грн. З них 258 млн. грн були витрачені на заробітні плати бюджетним працівникам – вчителям, медпрацівникам первинної ланки, комунальним працівникам і тд. Кошти витрачались також на оплату спожитих енргоносіїв, купівлю медикаментів та підтримку населення. Капітальні ж видатки складають не більше 12% в структурі всіх річних видатків, з них наразі витрачено трохи більше 6%.

Протипожежна сигналізація у освітніх закладах та темомодернізація закладів освіти

Макарівський селищний голова повідомив, що загалом на освіту було витрачено трохи більше 95 млн. грн, основну частину витрат склали заробітні плати, енергоносії, закупівля продуктів і лише 1,9 млн. грн було витрачено у якості капітальних витрат.

Відмітив Вадим Токар і проблему, яку отримала місцева влада у спадок від попередників. Так, деякі приміщення закладів освіти були на межі зупинення експлуатаціїї через відсутність протипожежних сигналізацій та спеціальної протипожежної обробки горищ, цю проблему вирішили.

За словами селищного голови, заклади освіти потребують термомодернізації, проте загальна вартість всіх робіт може сягнути 450 млн. грн, що перевищую навіть дохідну частину бюджету. Тому такі роботи можуть бути здійснені поступово і за підтримки обласного бюджету. Наразі, Макарівська селищна рада має проект по опорному закладу освіти “Червонослобідський ліцей”, саме цей заклад згадувала недавно керівник прес-служби партії “За майбутнє” Галина Нагорна розповідаючи про проекти з обласного бюджету на 2022 рік.

Вадим Токар зазначив, що освіта потребує ще двох автобусів для підвозу школярів, один з яких надійде вже в грудні цього. Організація харчування за новим санітарним регламентом потребує встановлення нового обладнання у закладах освіти. Орієнтовна вартість такого встановлення 35 млн. грн.

Неминучою назвав оптимізацію системи освітніх закладів у громаді Макарівський селищний голова, він наголосив на тому, що вартість утримання однієї дитини у закладах з низькою наповненістю вартує вдвічі більше, ніж в тих де наповнення вище.

Доплата для працівників первинної ланки медицини та додаткове фінансування медицини

Вадим Токар повідомив, що на первинну ланку Комунального  некомерційного підприємства «Макарівський центр первинної медико-санітарної допомоги»  Макарівська селищна рада виділила понад 8,3 млн. грн з бюджету.

Зазнала перепідпорядкування і Макарівська лікарня, яка з березня 2021 року стала Комунальним некомерційним підприємством «Макарівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», вона отримала 4,3 млн. грн з місцевого бюджету понад обсяг державного фіннсування. Крім того 2,4 млн. грн було виділено на ремонтна капітальний ремонт приміщень по влаштуванню процедурних комп’ютерної томографії та цифрового рентгену в приймальному відділенні терапевтичного  корпусу.

Також рішенням сесії Макарівської селищної ради  виділено кошти в сумі 1,1 млн. грн для придбання дизель-генератора потужністю 110кВт, на випадок можливих перебоїв електроенергії у приміщенні лікарні, де проводиться лікування  хворих  на коронавірусну інфекцією COVID-19.

Разом з обласною радою розробляється проект оснащення лікарні кисневою станцією, яка допоможе рятувати життя у разі чергового спалаху коронавірусної інфекції.

Програма допомоги мешканцям громади та піклування про дітей

На ефективній роботі у цьому важливому напрямку зосередились  два нові органи Макарівської селищної ради – «Управління соціального захисту населення» та «Служба у справах дітей».  В грудні 2020 року Макарівською селищною радою також було прийнято комплексну програму «Турбота».

Згідно звіту Макарівського селищного голови, в рамках цієї програми протягом останніх 10 місяців 724 особи отримали матеріальну підтримку з нашого місцевого бюджету на загальну суму понад 700 тис. грн. Ще 147 громадян отримали цільову підтримку за результатами розгляду їх звернень на загальну суму більше 1 млн. грн.  Ці кошти допомогли людям у боротьбі з хворобами, з наслідками пожеж, дали змогу скористатися послугами тим, хто не може себе обслуговувати самостійно.

Окремим приорітетом «Служби у справах дітей» Вадим Токар назва здоров’я підопічних. За кошти бюджету громади було відправлено на оздоровлення 57 дітей, які потребують особливої соціальної уваги.

Фінансували 28 будинків культури і 29 бібліотек

Культурна мережа нараховую мережу з 28 клубних закладів, 29 публічних бібіліотек та Макарівського історико-краєзнавчого музею. Загалом на ці заклади витрачено 7,7 млн. грн. В рамках програми культурного розвитку сіл і селищ витрачено близько 0,5 млн на проведення заходів та святкувань у населених пунктах громади.

На розвиток фізичної куьтури і спорту було витрачено 2,1 мл. грн.

Ремонт доріг та раціональна робота комунальних підприємств для економії коштів

Для визначення сукупності завдань і заходів, що необхідні для вирішення нагальних комунальних проблем громади та визначення ресурсних потреб Макарівською селищною радою були розроблені і затверджені дві цільові програми – «Програма благоустрою населених пунктів Макарівської територіальної громади на 2021 рік» та «Програма підвищення якості надання житлово-комунальних послуг населенню, яке проживає на території Макарівської селищної територіальної громади на 2021 -2022 роки».

В рамках цих програм Макарівською селищною радою протягом 10 місяців було здійснено фінансування комунальних підприємств на суму майже 22,8 млн. грн.

Чотири комунальних підприємства «Макарів ВУЖКГ», «Колонщина-сервіс», «Кодра-сервіс», «Карашин-сількомунгосп» зосередились на освітленні вулиць, благоустрої та озелененні громадських територій, поточних ремонтах інженерних мереж тощо.

Згідно звіту голови громади, за рік відремонтовано 13,7 тис. м2 доріг в таких селах як Борівка, Андріївка, Гавронщина, Забуяння, Наливайківка, Ніжиловичі, Плахтянка і тд. на загальну суму 6,5 млн. грн. Здійснено поточний ремонт 20 доріг на загальну суму 1,6 млн. грн. Проведено щебеневу відсипку на 21 вулиці. Всього проведено ремонтів на 49 вулицях у 20 населених пунктах громади.

Згадав Вадим Токар і поповнення автотранспортного цеху комунальних підприємств про яке недавно писало і інформаційне агентство “MKV”.

Надання послуг населенню за місцем проживання

У громаді працює адміністративний центр надання послуг включно із віддаленими працівниками, які надають послуги за місцем проживання. За словами Макарівського селищного голови, все організоване так, щоб люди не їздили по якісь довідки до Макарова, а могли отримати їх на місці.

ЦНАП надає 151 послугу, документи там приймаються як у паперовому вигляді, так і у цифровому. 16518 послуг було надано за 10 місяців.

Залучення інвесторів у Макарівську громаду та безпека мешканців

Вадим Токар відмітив спільну роботу голови і депутатського корпусу у итанні створення привабливих умов для інфесторів. В роботі переббуває ряд інфестиційних проектів, кожен з яких знаходиться на різному етапі рреалізації.

Відзвітуав Макарівський слищний голова і за безпековий фактор. Разом з Національною поліцією Макарівська селищна рада працювала над відкриттям проекту “Поліцейський офіцер громади”, який передбачає функціонування чотирьох поліцейських станцій, дві з них вже розпочали свою роботу. Для поліцейськи придбали два автомобілі та зробили ремонт у приміщеннях.

Разом з Бородянською громадою Макарівською селищною радою реалізовується проект будівництва центру безпеки. У приміщенні будуть розміщені підрозділи пожежної служби, поліції та медиків. Новий центр безпеки обсуговуватиме цілий ряд населених пуктів та садових товариств громади з кількістю мешканців близько 4000.

Насамкінець, Макарівський селищний голова Вадим Токар подякував депутатам селищної ради та працівникам місцевого самоврядування та комунальних підприємств за злагоджену роботу направлену на розвиток громади. Він також відмітив, що багато проблем громада вирішувала спільно, а активні мешканці завжди долучаються до допомоги у громадських справах.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!

Джерело