Макарів став першим населеним пунктом, де стартував пілотний проєкт з надання тимчасового укомплектованого житла

image
4 Серпня 2022, 11:53
Поділитися:

У Макарові Київської області встановили перші три модульні будинки. Гроші на них збирали американські школяри, а змонтували їх на земельних ділянках постраждалих родин.

Про це повідомляє інформаційне агентство “MKV” з посиланням на телеграм канал Макарівського селищного голови Вадима Токаря.

Під час наступу російських окупаційних військ у Макарівській громаді Київської області було зруйновано тисячі будинків. В липні у Макарові вже запрацювало модульне містечко зведене за підтримки Урядів України та Польщі. Але люди хотіли б залишатися на своєму звичному місці, спілкуватися зі своїми сусідами та слідкувати за своїм господарством.

Розуміючи це благодійний фонд “To Ukraine with love” ініціював у США збір коштів для встановлення тимчасових будинків саме на земельних ділянках родин, які втратили житло. В результаті плідної співпраці Макарівської селищної ради з благодійними організаціями саме Макарівська громада стала майданчиком для пілотного проєкту з розміщення таких будинків, всього на зведення тимчасового житла американські діти та БФ “To Ukraine with love” назбирали 55000 дол.

Пілотний проєкт із зведення тимчасового житла у Макарівській громаді

Виробником будинків став український соціальний стартап Tera monada, який розробляє та створює модульний будинок під ключ за 3 дні, відповідно до вимог будь-якої родини. У будинках уже є все необхідне для проживання, тому люди можуть одразу заселятися і почати відбудовувати свої «сімейні гнізда». В разі відновлення справжнього житла, тимчасові будинки передаватимуться наступним постраждалим родинам.

Довідка ІА “MKV”

Благодійний фонд “To Ukraine With Love” був заснований у березні 2022 року американкою з України – Світланою Міллер. Діяльність фонду повністю спрямована на допомогу Україні та охоплює різні напрямки: допомога ЗСУ, гуманітарна допомога, закупівля медичного обладнання, збір коштів для побудови модульних будинків. З початку заснування фондом була надана допомога Україні у розмірі близько 1,3 млн доларів.

Цим проєктом зацікавився і гуманітарний штаб “Благодійного фонду Сергія Притули”, який розпочинає власну ініціативу NEST. Проєкт створює можливість допомогти українцям повернутись до свого дому — отримати мобільний тимчасовий будиночок на свою рідну ділянку.

Пілотний проєкт із зведення тимчасового житла у Макарівській громаді

Будинок NEST можна звести за п’ять днів. У мінімальній комплектації будинку є три кімнати – спальня, ванна кімната та кухня. Модулів може бути і більше, це залежить від кількості членів сім’ї.

Пілотний проєкт із зведення тимчасового житла у Макарівській громаді

Готову збірну конструкцію монтують на розчищеній та розрівненій ділянці, підключають до наявних комунікацій, а потім комплектують меблями та потрібною побутовою технікою. Один такий модуль коштує $5000. Кількість будинків залежатиме від донатів небайдужих людей.

Пілотний проєкт із зведення тимчасового житла у Макарівській громаді

Проєкт реалізують у деокупованих регіонах, передусім Київській і Сумській областях, а також півночі Житомирської області. Пріоритетність в отриманні житла надаватиметься багатодітним сімʼям і людям, які втратили родичів під час окупації або на війні, особам, що втратили працездатність, особам пенсійного віку та людям з інвалідністю, сім’ям захисників, які боронять Україну від російської агресії.

На початку липня 2022 року Макарівський селищний голова Вадим Токар та очільник благодійного фонду Сергія Притула підписали меморандум про співпрацю, отже Макарівська громада може бути серед перших отримувачів тимчасового житла і в рамках ініціативи NEST.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що благодійний фонд “Відбудуй Макарів” допоможе відновити будинок жительці Макарова на Київщині.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело