«Магнат»: кінно спортивний клуб із благородною місією

image
28 Березня 2019, 20:50
Поділитися:

Власниця кінно спортивного клубу «Магнат», що у селі Чубинське на Бориспільщині, Наталія Попова про спілкування і співпрацю з кіньми та перспективи становлення української верхової породи.

Мрія із дитинства
Кіньми Наталія Попова захоплювалася змалечку. Із 11 років займалася на Львівській кінно спортивній базі «Буревісник». Із 15 років мріяла збудувати свій кінний клуб, де можна було б змінити підхід до кінного спорту — систему примусу і жорстокості.

«Магнат» — перший в Україні приватний кінно спортивний клуб, — розповідає пані Наталія. — Я придбала землю у Чубинському Бориспільського району у 1999 році. Досі зберігається державний акт на землю під номером один. Пізніше, коли земельним ділянкам було присвоєно кадастрові номери, я отримала документ нового зразка, а той, перший, залишився як пам’ять. У 1999 році заснований клуб «Магнат». На господарстві була орендована конюшня, 5 власних породистих скакунів, для яких раніше орендували денники на інших базах, і рудий табун колгоспних коней, які «звалися на голову» разом із конюшнею. 62 голови, усі руді, — не відрізниш, і майже всі кобили. Прилаштувати їх вдалося не відразу. Було важко, але цікаво. Те, що дається легко, часто не цінується».

Після шести років будівництва на карті Бориспільщини з’явився уже найбільший в Україні приватний кінно спортивний клуб. 8 червня 2005 року було офіційне відкриття «Магната», його День народження.

На одній хвилі з конем
Основне завдання і мрія Наталії Попової — популяризація гуманного ставлення до коней у спорті.

«У кінному спорті завжди було місце жорстокості, — зазначає жінка. — Я усвідомила, що це не пов’язано із жорстокістю людини, яка не має бажання знущатися, а не розуміє, як можна по-іншому. Цьому ніде не навчають. Система така: не хоче кінь бігти — ударив палкою. Для цього багато розуму не потрібно. Тварина побіжить, бо боїться болю. Коли маєш знання і розумієш коня, його фізіологічні особливості — з ним поводитимешся гуманно. Багато хто не усвідомлює цієї проблеми.
Тому «Магнат» робить основну ставку на дітей. Головне завдання — навчити розуміти тварину, уміти з нею домовлятися. Бо є два механізми роботи з конем: можна його примусити, а можна домовитися. Ми працюємо за принципом, коли з конем потрібно домовлятися, коли кінь — це друг, партнер. Це інші стосунки, людина отримує задоволення від роботи, і результат буде кращим, якіснішим. Це складно. Ми не боремося зі старою школою, де палкою вдарив — кінь побіжить, а ми вирощуємо юну зміну».

Українську верхову — на світовий рівень
Це ще одна ціль хазяйки «Магната» — підтримка української верхової породи, яка у світі не визнана. Наталія та її команда ентузіастів робить усе, щоб цю породу визнали. Каже, держава до цього байдужа. «Магнат» надає підтримку Деркульському державному кінному заводу №63, що у Луганській області. Туди безкоштовно надають конематок, там жеребці-запліднювачі із «Магната».
Мета — не просто вивести Українську верхову на світовий ринок, показати, що це хороший кінь, а домогтися, щоб ця порода потрапила до десятки кращих порід світу. Нині на Деркульському заводі кращих коней залишають для потомства.

«Важливо, щоб Україну знали, щоб знали про проект. Можливо, долучаться нові люди, які підтримають ідею взяти участь у популяризації породи», — прогнозує співрозмовниця.

Із любов’ю і турботою
Основна робота кінно спортивного клубу «Магнат» — тренування спортивних коней, підготовка їх до змагань. Є також «шкільні» коні для навчання та катання дітей. «Магнат» надає послуги з утримання коней, господарі яких не мають власної стайні. Таких «постояльців» зараз 9. Більше, каже Наталія, прийняти не можуть, немає вільних міць. Раніше підприємство орендувало конюшню у фонді Держмайна, але продовжити договір оренди не вдалося — конюшню продали третім особам. Конюшня порожня, а вартість оренди, яку просять нові власники, є невигідною.
«Магнат»: кінно спортивний клуб із благородною місією
Сьогодні у стайні клубу 22 шкільних коней, 24 спортивних. Ще є тварини, яких доглядають на благодійних засадах. Так само Наталія Попова доглядає левицю, рись, лиса…
Співпрацює «Магнат» і з організаціями, які допомагають хворим дітям та дітям з особливими потребами. Вихованці закладів «Наш дім», «Долоні» і «Добродій» мають можливість двічі на тиждень кататися на конях безкоштовно.
На манежі клубу регулярно проводяться спортивні змагання. Кубок «Магната» проходить три рази на рік. Раніше відбувалися заходи із великою кількістю гостей з інших клубів, але нині, коли немає другої стайні, ніде поставити коней-учасників.

«Магнат» пропонує
Робота з дітьми — один із напрямків діяльності «Магната». Для дітей це корисно — правильне емоційне й фізичне навантаження та спілкування з тваринами. І для здоров’я користь — іпотерапія.
«Магнат»: кінно спортивний клуб із благородною місією
Дитячий урок коштує 450 грн. Якщо замовити 20 уроків наперед, буде 20% знижки. Є прокат коней, працює школа верхової їзди.
Спільно з рестораном «Магнат», клуб надає послуги з організації корпоративів, свят, у тому числі дитячих. Надзвичайно цікаво проходять дитячі дні народження — з кіньми, з шоу-програмою.
Адреса підприємства: село Чубинське, Бориспільський р-н. вул. Липнева, 1
Режим роботи.
Вівторок – четвер: 09:00 – 19:45
Субота, неділя: 09:00 – 20:00
Вихідний — понеділок

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама