Листя допоможе визначити стан помідорів: як боротися з хворобами рослин

image
27 Вересня 2023, 12:22
Поділитися:


Про це “Хроніками Обухова” повідомляє Zemliak.com.

Дізнатись про захворювання рослин допоможе листя, яке змінило зовнішній вигляд. Фахівці зазначають, що одна з найпоширеніших помилок у догляді за томатами – неправильний полив. Крім цього пожовкле Листя може вказувати на:

  • нестачу поживних речовин;

  • хвороби, шкідники;

  • пошкодження кореневої системи;

  • несприятливі погодні умови (низька температура або спека).

Якщо з поливом та температурою повітря все гаразд, можливо помідори потребують азотного підкореневого підживлення, яке можна забезпечити, наприклад, за допомогою сечовини, що стимулює фотосинтез. Але не потрібно нею зловживати, можна спровокувати накопичення нітратів, — кажуть експерти.

Як розпізнати нестачу речовин за допомогою листя

Пожовтіле листя і деформовані кінчики – дефіцит кальцію. Може допомогти обприскування кальцієвою селітрою: 20 г на 10 л води.

Якщо стебла стають тонкими і дерев’янистими, з’являються червоні прожилки – дефіцит сірки. Вирішити проблему допоможе розчин сульфату магнію: 10 г на 10 л води.

Жовті плями, що поширюються по центру і жилках листя вказують на нестачу заліза. Можна обприскати розчином залізного купоросу (1%).

Жилки схожі на ті, що виникають при дефіциті заліза, але неоднорідного жовто-зеленого кольору – на дефіцит марганцю. Ефективною є позакоренева обробка розчином перманганату калію (1%).

Листя нормального зеленого кольору, але деформоване біля основи – нестача бору. Допоможе розчин борної кислоти: 10 г на 10 л води.

Втрата щільності чи повне всихання листя може бути ознакою грибкових



Source link