Лише в єдності дій та соборності душ ми побудуємо ту Україну, якою пишатимуться наші нащадки

image
22 Січня 2022, 12:05
Поділитися:

Головна  /  Лише в єдності дій та соборності душ ми побудуємо ту Україну, якою пишатимуться наші нащадки

|  22. 01. 2022

Сьогодні державне свято – День Соборності України. У 1919 році, 22 січня, було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Він став історичним актом об’єднання українських земель у єдину державу, що увінчало прагнення українців, століттями розділених і поневолених різними імперіями, жити у своїй єдиній європейській державі. 

Ця подія особлива і важлива для нас й назавжди залишиться в історії українського народу. Відповідно до Указу Президента України, щорічно 22 січня – є Днем Соборності України.

Цей день –нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Крим, Донецьк і Луганськ – це наша Україна! Прийде час і на цих землях обов’язково буде відновлено український суверенітет. Адже високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.

Традиційно цьго дня білоцерківці зібралися біля погруддя Тараса Григоровича Шевченка, адже це ім’я стало символом нашого народу.

Міський голова Геннадій Дикий звернувся до присутніх на заході містян, привітавши зі святом та наголосив:  «Більше 100 років відбулася заповітна мрія про яку думали сотні років мільйонів найкращих синів  України.  І тільки після розпаду імперії, після Першої світової війни сталася нагода для об’єднання земель України, які були розділені між Австро-Угорською імперією, Польщею, Московією. За волевиявленням більшості уряди Української Народної республіки та Західноукраїнської Народної республіки вирішили здійснити мрію – підписавши Акт Злуки. Саме 22 січня відбулася ця подія на Софіївській площі в Києві, де були присутні делегації з усієї України».   

Міський голова зачитав слова, які прозвучали в 1919 році під час цього урочистого заходу.

Перед присутніми також виступили голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк та Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич. 

На знак шани, подяки та пам’яті про Великого Сина українського народу очільник міста та присутні поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзареві.

У продовження заходу громада перейшла до стендів з портретами Героїв Майдану і Героями АТО/ООС, які й сьогодні, у наш час, продовжували боротьбу за єдину, незалежну та соборну Україну та загинули за це, для того, щоб вшанувати пам’ять про них хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Узаходах взяли участь: депутати та члени виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, заступники міського голови Катерина Возненко, Анатолій Кравець, керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Анна Олійник, радник міського голови Микола Антонюк, представники громадськості, духовенства, журналісти місцевих ЗМІ.

Соборність України означає духовну згуртованість усіх громадян незалежно від їхньої національності та регіону проживання. Адже «Ми – це Україна»! Лише в єдності дій та соборності душ ми побудуємо ту Україну, якою пишатимуться наші нащадки. 

Фотогалерея

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт