Лише п’ять об’єктів у Броварах у переліку пріоритетних на 2023 рік на будівництво/реконструкцію – Трибуна

image
31 Січня 2023, 16:31
Поділитися:

Міськвиконком затвердив перелік об’єктів, які підлягають новому будівництву, реконструкції та капітальному ремонту в 2023 році. Це сотні об’єктів. Серед них – житлові будинки, заклади освіти, лікарні та дороги. Програма будівництва, капремонту, благоустрою Броварів – одна з найбільш витратних у бюджеті. У 2023 році на неї заплановано витрати в сумі 282 млн грн. Проте  ремонтуватимуть лише пріоритні.

Згідно з Програмою будівництва, капітального ремонту житлового фонду та соціально-культурного призначення, в переліку – близько 50 житлових будинків. Основні позиції, за якими вони потребують робіт:

капітальний ремонт і утеплення фасадів;
герметизація швів;
реконструкція та капітальний ремонт дахів;
реконструкція та капітальний ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж.

Житлові будинки, які внесені в список на ремонт,  розташовані на 15 вулицях, серед яких Героїв України, Київська, Марії Лагунової, Олімпійська та інші.

Проте це не факт, що їх ремонтуватимуть у цьому році, адже житлові будинки не серед об’єктів критичної інфраструктури, на які дозволені витрати з бюджету міста.

На будівництво та ремонт освітніх закладів депутати міськради на 2023 рік виділили 56,3 млн грн. У перелік ліцеїв та дитсадочків, які потребують ремонту та відновлення в 2023 році, внесено 13 об’єктів.

Під час воєнного стану діє постанова Кабміну № 590, яка визначає першочерговість видатків. До прикладу, будівництво та ремонт шкіл та дитсадочків не є пріоритетними, тож гроші можуть бути направлені, наприклад, на будівництво тимчасових сховищ.

Проте на «бюджетній» комісії перед січневою сесією начальниця управління будівництва, ЖКГ, інфраструктури і транспорту Світлана Решетова повідомила, що з переліку ремонтних робіт у бюджет реально закладені кошти на:

ремонт ліцею №7 (4 млн 350 тис. грн);
на добудову початкової ланки ліцею № 10 (50 млн грн);
реконструкцію садочка «Зірочка» (4 млн грн).

У переліку об’єктів, які підлягають новому будівництву, реконструкції та капітальному ремонту в 2023 році, і 80 доріг, 40 тротуарів та доріжок. Перелік для реалізації – на кілька років наперед.

Багато з об’єктів «кочують» зі списків-переліків для ремонту із року в рік. Відтак, вже готові проєкти доводиться коригувати, псується те, що вже зроблено.

До прикладу, капремонт мосту-шляхопроводу було спроєктовано ще в 2016 році. На повний ремонт укладено договір на 80 млн грн. На 2022 рік було виділено 30 млн грн, на 2023 рік – 37 млн грн.

Також яскравим прикладом коштовного довгобуду є реконструкція інфекційного відділення центру «Дитяча лікарня» по вул. Ярослава Мудрого, 47-В. Усі роботи мали завершитися до кінця 2021 р. Але в цьому році обласна рада зупинила фінансування і ремонт дитячої «інфекційки» став додатковим тягарем для броварського бюджету. Час спливає, вже зроблене руйнується.

Через ту ж постанову 590, реальні кошти в бюджеті Броварської громади – 48 млн грн передбачені лише на капітальний ремонт шляхопроводу над залізницею на вул. Олега Онікієнка та вулицю Симоненка. Але під час крайньої, січневої сесії, 1 млн грн депутати перенаправили із капремонту вулиці Симоненка на коригування проєкту на реконструкцію дитячого інфекційного відділення.

На сьогодні в інфекційному відділенні підрядник зробив робіт на 22 млн 893 тис.грн із запланованих на 31 млн 958 тис. Тобто, виконано робіт на понад 71%. Залишилося завершити утеплення і зробити внутрішні роботи. Через коригування внутрішніх робіт мають оновити проєкт. 

Воєнний час вніс у плани свої зміни. Після авіакатастрофи постраждав дитсадок «Джерельце». Тож під час оперативної наради 30 січня Світлана Решетова зазначила, що в 2023 році ремонтні роботи в дитячому садочку «Джерельце» внесені в перелік пріоритетних об’єктів, так як і роботи з будівництва/реконструкції шляхопроводу на Торгмаш, дитсадка «Зірочка», дитячого інфекційного відділення та початкової ланки ліцею №10.

Щоб визначити, чи придатна будівля дитсадка до подальшої експлуатації і якщо так, то які потрібно виконати роботи, будівлю оглянуть спеціалісти ДП «Державний науково- дослідний інститут будівельних конструкцій». Є надія, що ремонт дитсадка візьме на себе Товариство Червоного Хреста України –представники після огляду будівлі 24 січня висловили бажання її відновити.

Читайте також

У Броварах у поточному році планують капітально відремонтувати 17 аварійних ліфтів. АДРЕСИ
Дороги в Броварах: у 2023 році капітально ремонтуватимуть лише дві
У Броварах кошти з місцевого бюджету виділятимуть лише на надважливі проєкти. Які саме?

У Броварах постраждалий після авіакатастрофи дитсадок «Джерельце» запропонував відновити Червоний Хрест України

У Броварах дітей із постраждалого під час авіакатастрофи ЗДО «Джерельце» розподілили по 4-ох дитсадках. ФОТО

Джерело: Трибуна – Бровари