“Людство вас ніколи не забуде, як не забуває і тепер”

image
10 Травня 2019, 13:22
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 10th, 2019

Квіти – ветеранам (ліворуч – Олександр Любченко, праворуч – Віктор Кирпенко)

Урочисто і разом з тим без зайвого пафосу відбулися в Переяславі урочистості, що відбулися 9 травня з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-річчя звільнення України від нацистів. Мітинг, який організатори назвали “Вклоняємось доземно всім солдатам”, відбувся в парку ім. Г. Сковороди, неподалік братської могили. Учасниками його стало кількасот переяславців та гостей міста. На стільцях обабіч проходу до могили – найшанованіші учасники урочистостей – ветерани Другої світової. Серед них – і безпосередні учасники бойових дій. Григорій Олександрович Любченко, 92 роки, якому 18 виповнилося в лютому 1945-го, встиг повоювати у складі Другого Білоруського фронту в Прибалтиці, звільняв Прусію, зокрема є учасником боїв за Кенігсберг. Віктор Прохорович Кирпенко, 87 років, у 1943 році став сином полку, його військова частина у складі Першого Українського фронту звільняла Україну, Польщу, Німеччину. Закінчив війну у місті Губен, за 60 кілометрів від Берліну.

Панахиду за загиблими на полі брані у роки Другої Світової та за українських воїнів, які поклали життя за незалежність та територіальну цілісність України в наші дні, провели священики Православної Церкви України на чолі із проіреєм  Іваном Бобітком.

Покладання квітів

Виступили керівники міста та району. Міський голова Тарас Костін, зокрема, нагадав, що в місті на сьогодні нараховується 16 учасників війни, про них пам’ятає міська влада – усім напередодні за місцем проживання вручені цінні подарунки та листівки. Голова райдержадміністрації Юрій Клименко нагадав про втрати Переяславщини під час найкривавішої війни в історії людства – лише такі села як Помоклі, Єрківці, Дівички втратили понад 350 жителів загиблими. Особливо жорстокі бої тривали на Переяславщині восени 1943 року під час форсування Дніпра та захоплення Букринського плацдарму.

Вдячність солдатам-визволителям України висловили у своїх виступах голова ради ветеранів міста Єлизавета Миздренко, голова ГО “Допомога дітям війн” Ольга Тесленко, правнук похованого в братській могилі Переяслава гвардії полковника Григорія Андрющенка – киянин Євген Іванов. А Василь Потупа прочитав власного вірша, останні слова якого винесені в заголовок цієї статті.

Потім всі присутні вишикувалися, щоб покласти квіти до пам’ятного знаку на братській могилі. Дісталися живі квіти – бузок та тюльпани – і ветеранам війни. З особливим задоволенням, з щирими словами вдячності за військові подвиги зверталися до них представники наймолодшого покоління. Дехто з дітей тут же фотографувався на згадку про цей день.

А через деякий час на сцені, встановленій на центральній площі, зі святковим концертом виступили юні таланти міста – вихованці НЦК “Зустріч”, дитячої музичної школи, будинку художньої творчості дітей та юнацтва “Джерело”.

Валерій Шкребтієнко

Фото автора

Джерело: Вісник Переяславщини