Людмила Пасенко про те, як ремонтувати класи за бюджетні кошти, а не батьківські

image
10 Липня 2020, 21:53
Поділитися:

У Борисполі, як і по всій Україні, є законна і діюча схема, що позбавляє батьків необхідності сплачувати систематичні добровільно-примусові внески на ремонт класів за настійливою вимогою батьківських комітетів. Розмова «Вістей» на цю дражливу тему з заступником Бориспільського міського голови Людмилою Пасенко.

«Якщо батьки скаржаться, що хтось примушує здавати кошти на ремонти в закладах освіти,

то вважаю, потрібно про це заявляти голосно»

— Людмило Василівно, як і хто перевіряє відповідність санітарним нормам приміщень освітніх закладів Борисполя і готовність їх до навчання?

— Розпорядженням міського голови створена робоча група з підготовки закладів освіти до нового навчального року. До неї входять представники управління освіти, виконкому, управління капітального будівництва, депутатського корпусу. Якщо є необхідність у ремонтних роботах конкретного приміщення, то робоча група виїздить на об’єкт і ми приймаємо спільне рішення: потрібний поточний чи капітальний ремонт.

Порядок процедури:

1. Кожен директор до початку літніх канікул формує запит в управління освіти про потреби у капітальних та поточних ремонтах свого закладу.

2. Вносимо пропозиції до бюджету, щоб виділити кошти на їх реалізацію. Попередньо ці потреби обговорюються робочою групою.

3. Якщо виникають непередбачувані питання, то нам повідомляє адміністрація закладів, а ми реагуємо і виносимо їх на розгляд депутатських комісій.

Важливо! У пріоритеті ремонт за бюджетні кошти місць загального користування, а потім — конкретних кабінетів. Щодо класних приміщень, то поки лише одиниці з них ремонтуються за кошти бюджету.

— Як працює схема, за якою батьки не власним коштом, а за рахунок місцевого бюджету ініціють проведення повних чи часткових ремонтних робіт у приміщеннях навчальних закладів?

— Така схема є:

1. Батьківські комітети звертаються до адміністрації закладу з листами, в яких викладається суть потреби.

2. Адміністрації звертаються до виконавчого комітету з проханням посприяти у вирішенні їх питання. Якщо є такі звернення, комісія вивчає ситуацію.

Наприклад, торік ми отримали звернення батьківського комітету щодо заміни парт у класі. Комісія вирішила, що їх поверхня потребує заміни й були виділені бюджетні кошти. Був випадок, коли батьки зверталися з проханням замінити двері у класі, але комісія відмовила.

— Чи існують у міських школах благодійні фонди?

— Благодійні фонди колись були створені при кожному закладі освіти. Було рішення сесії, що зобов’язувало створювати такі фонди. У декількох закладах засновниками були їхні керівники. Але за новим законодавством про запобігання корупції, при багатьох закладах освіти фонди ліквідували або змінили їх засновників, якщо ними були керівники закладів. На сьогодні в одних закладах є благодійні фонди, в інших – немає, бо школи діють в умовах автономії. Після прийняття закону про освіту і загальну середню освіту мені, як заступнику міського голови, некоректно цікавитися, як саме діють ці благодійні фонди.

— Що ви порадите батькам, які стверджують, що їх змушують здавати кошти на ремонти у школах і ДНЗ?

— Якщо батьки скаржаться, що хтось примушує здавати кошти на ремонти в закладах освіти, то вважаю, потрібно про це заявляти голосно не лише в управлінні освіти, а й звертатися до мене, як до людини, відповідальної за розвиток освітньої галузі міста, а також до міського голови, а не тільки скаржитися у ЗМІ. Звернення такого характеру можна подати через електронну пошту чи принести особисто до Центру надання адміністративних послуг. Станом на 8 липня 2020 року в мене немає жодної скарги від батьків про примушування здавати гроші на потреби закладів освіти.

Мовою цифр

Будівництво, реконструкція та капітальний ремонт закладів освіти відбувається через Управління капітального будівництва.

У 2020 фінансовому році через УКБ на потреби освіти виділено 122 млн 30 тис. 66 грн. Із них на капітальні ремонти – 20 млн 931 тис. 613 грн, на реконструкцію – 69 млн 844 тис. 323 грн, на будівництво – 31 млн 254 тис. 130 грн.

Через міське управління освіти виділені кошти на капітальні ремонти — 4 млн 586 тис. 786 грн, на придбання капітальних основних засобів – 5 млн 500 тис. грн.

Також у цьому процесі використовуються субвенції від держави. Разом на капітальні видатки заплановано освоїти 8 млн 190 тис. 632 грн. Поточні видатки без утримання закладів освіти — 13 млн 631 тис. 919 грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама