Любителів страв швидкого приготування видно відразу – вони найпривередливіші: як харчують дітей у броварському ліцеї №8 | Трибуна

Любителів страв швидкого приготування видно відразу – вони найпривередливіші: як харчують дітей у броварському ліцеї №8 | Трибуна
12 Березня 2024, 18:46
Поділитися:

Наприкінці березня цього року ліцеї і дитсадки Броварів перейдуть на «весняне» харчування. Загалом вже три роки як вихованців дитсадків громади та учні ліцеїв харчують за новим меню, де значно менше солі, цукру, булок, хліба, а більше фруктів, овочів, цільних злаків, бобових. Зокрема в ліцея громади є меню «зимове», «весняне», «літнє» та «осіннє». Чим «весняне» відрізняється від «зимового» і чи задоволені ним діти –  дізнавалися журналісти «Трибуни». Для цього завітали у броварський ліцей 8.

Відварні макарони з пшениці твердих сортів, омлет, салат зі свіжої капусти з горошком та насінням соняшника, чай із лимоном, бутерброд із маслом, 2 шт. кураги і яблуко – ось такий сніданок отримали діти початкової ланки 11 березня в ліцеї №8. Чи сподобалася така їжа дітям – кажуть, що так, проте тарілки, які вони повернули, в значної половини були повні. І пояснюють, що вдома поснідали і ще не зголодніли (а це була друга зміна). Своєю чергою кухарі кажуть, що порції великі, тому діти їх і не осилюють.

Загалом у ліцеї №8, як і в усіх ліцеях Броварської громади, мають сезонне меню: «зимове», «весняне», «літнє» ( якщо є «майданчики») та «осіннє». Принципово «зимове» від «весняного» не відрізняється, розповідає медсестра навчального закладу Ангеліна Юдіна, хіба що в квітні розпочнуть додавати до страв більше сезонних овочів із парників (огірки, помідори, салат, редиска), пізніше – ягоди.

Головна спеціалістка відділу загальної і середньої освіти управління освіти і науки міськради Леся Пашко зазначає, що загалом ліцеї адаптували меню під дітей, позаяк вивчали їх смаки, тож меню в навчальних закладах може відрізнятися. До прикладу, тими ж фруктовими салатами. Хоча обов’язково враховуються всі вимоги до здорового харчування.

Нагадаємо, необхідність зміни в харчуванні школярів та вихованців дитсадків прописано в Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в новій українській школі, яку схвалив Президент України 25 травня 2020 року. А у березні 2021 р. Кабмін затвердив постанову «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку».

13 ліцеїв громади за основу шкільного меню взяли страви за Євгеном  Клопотенком. Також і ліцей №8. Зі своїх «родзинок» у меню називають сирну запіканку, яку роблять із різноманітною начинкою – бананом, родзинками, шоколадом… А от каш діти не люблять, каже медсестра. Проте вони необхідні і важливі для здоров’я. Це намагаються донести і батькам. Для того, щоб дітям смакувало, до каш додають різноманітні спеції, які, як й інші харчі, закуповує їхній заклад самостійно. М’ясо запікають, рибу подають під різним соусом, працюють і над складовими салатів. Проте як би не намагалися кухарі «догодити» дітворі, далеко не всім усе смакує. Причиною цьому в ліцеї називають усталений підхід до харчування в сім’ї: дітей, які харчуються вдома переважно стравами швидкого приготування, відразу видно – вони найпривередливіші, тож у їдальні ліцею «перебирають харчами».

У 2024-му виповнюється три роки, як ліцеї і дитсадки Броварської громади використовують нове меню.  Для того, щоб привчити дітей до здорового харчування та підвищити рівень обізнаності батьків щодо здорового та безпечного способу життя дітей, депутати Броварської міськради у жовтні 2022 р. схвалили нову програму «Організація харчування в комунальних закладах освіти Броварської міської територіальної громади на 2021-2023 роки».  Для цього на програму, що розрахована на 2 роки, передбачено в бюджеті громади 36 млн 686,4 тис. грн. Власне, ці кошти потрібні на введення додаткових штатних одиниць понад норми, затверджені наказом МОН  6.12.2010 року.

Наразі на кухні в ліцеї №8 працює 2 кухарі та 2 підсобних працівники. Проте є необхідність у ще одному кухарі. На жаль, фахівці не поспішають йти у ліцеї, позаяк зарплата досить низька –  12 тис.грн. Наразі в навчальному закладі мають ще одну проблему – зламалася картеплорізка, тож на майже 800 дітей, які харчуються (усього ж у ліцей 1 603 учні), чистять картоплю вручну. Із цих 800 дітей 633 – діти початкової ланки (це – 22 класи). Нагадаємо, що ліцеїсти навчаються у дві зміни, тож працівникам кухні доводиться накривати столи 4 рази на день – двічі для початківців, які навчаються в І зміну, та для 1-4 класів ІІ-ї зміни і груп продовженого дня. До того ж протягом перерв, що тривають для малечі 15 хв, у шкільну їдальню приходять харчуватися школярі пільгових категорій 1-11 класів – їх близько 90 дітей.

«Зимові» сніданки обходяться на одну дитину в межах 45 грн, «весняні», за рахунок свіжих овочів, будуть у межах 60 грн, кажуть у ліцеї.

А як Вашій дитині: подобається харчування у Вашому навчальному закладі і чи готові Ви сплачувати більше за умови якісного харчування?

Читайте також

Сучасна шкільна кухня: як у Броварській громаді запроваджують нове харчування
Харчування дітей у гімназіях і дитсадках Броварської громади здорожчало
Що їстимуть учні в школах: МОН затвердив нове меню. ФОТО, ВІДЕО
У дитсадках Броварів безкоштовно харчуватимуться діти військовослужбовців ЗСУ і тероборони
Новий збірник рецептів для шкільних їдалень: чи буде в меню броварських учнів полента, мусака та ягідний соус?

Джерело: Трибуна – Бровари