Любомир Головка про роботу прокуратури за 2019 рік

image
6 Березня 2020, 19:28
Поділитися:

За рік, що минув, місцеві правоохоронні органи повідомляють про зменшення криміногенної ситуації на території Бориспільщини та звітують про закриття АЗС і повернення державних земель.

Перед початком 36 сесії Бориспільської районної ради VII скликання, що відбулась 27 лютого 2020 року, прокурор Бориспільської місцевої прокуратури Любомир Головка прозвітував про результати діяльності правоохоронних органів за 2019 рік.

Так, за його словами, за минулий рік було створено ряд постійно діючих робочих груп з питань координації діяльності правоохоронних органів із розкриття і розслідування злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, а також у економічній, господарській та бюджетній сферах.

Криміногенна ситуація покращилась

Як зазначив Любомир Головка, на території Бориспільщини зменшилась кількість заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, що надійшли до Бориспільського ВП ГУНП в Київській області (із 34248 до 33712, що на 1,8 % менше). Кількість внесених відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань склала 2944.

«Переважну більшість із зареєстрованих кримінальних проваджень становлять злочини середньої тяжкості. Позитивним зрушенням є зменшення на 28,6 % кількості облікованих злочинів проти честі та гідності людини, а також зменшилась кількість облікованих злочинів проти безпеки виробництва (на 76,2 %)», — зауважив прокурор.

Наголошувалося, що значною залишається кількість вчинених злочинів проти власності (44,5 %), в той же час їх кількість у 2019 році в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 26,1 %. Так, на 39,4 % зменшилась кількість крадіжок (із 578 до 350), на 33,3% менше грабежів, на 41,7 % – шахрайств.

Водночас на території району на 17,6 % зменшилась кількість облікованих злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 68 до 56). Так, кількість дорожньо-транспортних пригод зменшилась на 13,3 %, значно менше стало незаконних заволодінь транспортними засобами (на 43,5 %).

Злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин поменшало на 23,3 %.

«За результатами вжитих заходів вдалось знизити рівень злочинності серед неповнолітніх. Так, впродовж 2019 року неповнолітніми або за їх участю вчинено 8 кримінальних правопорушень. У 2018 році таких було 10», — доповів прокурор.

Однак на фоні позитивних зрушень проблеми є. Так, за доповіддю прокурора, кількість облікованих злочинів проти життя та здоров’я особи у порівнянні із 2018 роком збільшилася з 87 до 105, тобто на 20,7%. Побільшало і злочинів проти довкілля (із 7 до 15), проти громадського порядку та моральності (із 5 до 10), у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (із 127 до 147).

Корупція та бізнесові питання

Як повідомив прокурор, до суду скеровано 4 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях у бюджетній сфері та 37 проваджень у сфері корупції. Для прикладу, обвинувальний акт відносно посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю, які у 2016 році привласнили грошові кошти публічного акціонерного товариства в розмірі 4,5 млн грн за постачання зернової продукції. На даний час в суді першої інстанції триває розгляд справи.

Також для розгляду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно службової особи товариства, яка діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем, привласнила грошові кошти, які були їй ввірені, в сумі 1,5 млн грн. Розгляд вказаного обвинувального акту триває.

«На постійному контролі питання незаконної діяльності нелегальних автозаправних станцій та автозаправних пунктів на території міста Бориспіль та Бориспільського району. За результатами перевірки в грудні 2019 року припинено діяльність 20 нелегальних АЗС та гральних закладів на території міста і району», — похвалився результатами Любомир Головка.

Про державні та комунальні землі

За словами доповідача, протягом 2019 року місцевою прокуратурою заявлено 16 позовних заяв на загальну суму понад 1,1 млрд грн щодо повернення у державну та комунальну власність земельних ділянок площею понад 390 га. Судами задоволено 39 позовних заяв на суму понад 200 млн грн.

Виконано судових рішень на суму понад 250 млн грн, площа повернутих земель становить 149 га.

Для прикладу Любомир Головка озвучив наступне: «Господарським судом Київської області задоволено позовну заяву в інтересах держави в особі Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору на виконання будівельних робіт по об’єкту, укладеного на суму понад 42 млн грн, у зв’язку з невиконанням підрядною організацію взятих на себе зобов’язань щодо будівництва дитячого садка».

Також повідомлялося, що за вказаний період часу до суду скеровано позовну заяву в інтересах держави в особі Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, ДП «Бориспільське лісове господарство» до товариства з обмеженою відповідальністю з метою повернення до державної власності незаконно відчуженої на користь юридичної особи земельно ділянки лісового фонду загальною площею 26 га.

«Місцевою прокуратурою до суду скеровано позовну заяву про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 525 тис. грн та розірвання договору оренди земельної ділянки площею 28,9 га, яка розташована на території Вишеньківської сільської ради Бориспільського району», — підсумував доповідач.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама