Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

image
10 Березня 2023, 14:37
Поділитися:

Ліцей ім. Костянтина Могилка, відомий також як ЗОШ № 5 — один із найстаріших навчальних закладів у місті. На території сучасного Соцмістечка (раніше військова частина Борисполя) в тодішньому будинку №188 у 1950 році була заснована початкова школа для дітей військовослужбовців. Через три роки, у 1953-му, вона отримала статус середньої школи. Навчання в школі проходило лише на першому поверсі, оскільки на другому розміщувався військовий госпіталь. Через брак місця навчатися доводилося у дві зміни, а сидіти по 3 особи за партою. Працювала й вечірня школа для дорослих, а на присадибній ділянці вирощували овочі. У 1962 році за активної участі Міністерства оборони воїнами Київського Червонопрапорного військового округу було побудовано нову будівлю школи, яка працює дотепер.

Попри поважний вік закладу підвальне приміщення під ним досить просторе та міцне. Після проведених влітку 2022-го року робіт укриття під школою на сьогодні є найбільш безпечним у Борисполі. Чи комфортно там знаходитися та чи є умови для повноцінного навчання учнів, перевірили «Вісті».

В укритті є все для комфортного перебування

Через переповненість закладу (у два рази більше, ніж передбачена розрахункова наповненість школи) два навчальні кабінети в підвальному приміщенні були облаштовані ще до війни. Зараз їх чотири, тому під час тривог є можливість проводити заняття в підвалі.

Шкільне укриття журналісту продемонстрував Володимир Шафорост, працівник із обслуговування інженерних мереж і будівель. За його словами, укриття почали облаштовувати наприкінці липня. До робіт були залучені технічний персонал та педагогічний колектив школи — зокрема, вони розмалювали стіни. Система електропостачання відповідає всім нормам. Працює і вентиляційна система. Для обігріву використовують масляні обігрівачі. Передбачено два шляхи евакуації, так звані зелена (вхід-вихід) та жовта зони — два аварійні виходи через вікно у підвальний приямок, з якого драбина веде на вулицю.

Приямки з боку вулиці зміцнені цеглою для захисту від ударної хвилі. Крім того, тривають роботи з облаштування ще одного, запасного виходу. В укритті є й туалет, і він працює, хоча і знаходиться на нульовому рівні. Нинішні технології це дозволяють.

Шкільне укриття розділене на дві категорії: перша — укриття А для середньої і старшої школи, друга — укриття А-1 для початкової школи. Випускні 11-ті класи займаються окремо та мають постійне місце для навчання. Є учительська та постійний пост медсестри. Коли оголошують тривогу, вона спускається з дітьми в укриття і знаходиться з ними до відбою тривоги.

В укритті передбачені два режими освітлення (яскраве чи приглушене світло), в залежності від того, чи проводяться уроки під час тривоги. Кількість розеток достатня для підключення планшетів, ноутбуків та мобільних телефонів. Працює Wi-Fi. Регулярно оновлюються бутлі з питною водою, є можливість випити гарячого чаю. У кожній із частин укриття є колективна аптечка. І в школі, і в укритті працює гучний зв’язок. Для найменших у запасі є настільні ігри.

Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

Добудовується санітарна зона та туалети

Частина підвального приміщення зараз відгороджена плівкою. Там тривають роботи з реконструкції другої черги — добудовується санітарна зона, облаштовуються додаткові туалети окремо для хлопчиків і дівчаток. У туалетах передбачено по три кабінки з унітазами для старших дітей і меншими для учнів початкових класів. По два умивальники, крани із підігрівом води. Дзеркала, сушарка для рук, у хлопчачому — пісуари.

Роботи виконує будівельна компанія «Прайм». Її керівник Анатолій Шишута наголосив: «На сьогодні це найбільш безпечне укриття у Борисполі. Від зовнішнього простору його відгороджують дві стіни товщиною у 56 сантиметрів, відстань між якими 1,5 метра — це створює подвійний захист укриття від вибухової хвилі. Щоб зробити арковий прохід у такій стіні, знадобилося дуже багато зусиль». За словами будівельника, після завершення робіт другої черги реконструкції укриття збільшиться більш ніж на 30%.

Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

Пункт незламності запрацює, як тільки буде необхідність

Ліцей ім. Костянтина Могилка — один із тих навчальних закладів, у якому було розташовано Пункт незламності. За словами директора закладу Лариси Томенко, станом на сьогодні люди до Пункту незламності вже не звертаються, тому міською радою був виданий протокол про призупинення роботи пункту до спеціального розпорядження. Попри це, у закладі готові розгорнути пункт будь-якої миті, якщо це буде необхідно.

До слова, школа забезпечена альтернативним джерелом живлення — генератором на 10 кВт. Завдяки проведеним раніше заходам по енергозбереженню (усе освітлення у класах енергоефективне), під час тривалих відключень світла генератора вистачало на освітлення класів усього першого поверху.

Заклад практикує змішану форму навчання

Бориспільський ліцей ім. Костянтина Могилка завжди був однією із найбільш перевантажених шкіл міста. Зараз у закладі навчається 950 дітей. Частина з них перебуває на сімейній формі навчання. Більшість із них — учні, які знаходяться та навчаються за кордоном, але додатково виконують шкільні завдання за українською програмою навчання.

До теми: Заклад практикує змішану форму навчання: дистанційно і очно. Перші, дев’яті, десяті та одинадцяті класи ходять на заняття кожен день, всі інші відвідують заклад через день, відповідно до спеціально розробленого графіку. Це пов’язано з площею укриття та кількістю персоналу та дітей, які можуть комфортно там розміститися.

За словами директора Лариси Томенко, діти, які через такий графік важко засвоюють матеріали уроків, мають змогу отримати допомогу вчителя у позаурочний час. Для цього у школі передбачені години для індивідуальних занять. Ці заняття є безкоштовними, їх час оголошує вчитель. В тому числі вони можуть проводитись і в вихідний день.

Ліцей ім. Костянтина Могилка — найстаріший, але з комфортним та найбільш безпечним укриттям для школярів у місті

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама