Ліцей чи гімназія? Чого очікувати учням «Основи»?

image
8 Грудня 2022, 10:24
Поділитися:

Питання реорганізації мережі закладів освіти відповідно до реформи галузі стало болючим питанням для бориспільської громади. У цьому році всі 15 шкіл були перейменовані в ліцеї. Але нещодавно сесією міської ради було затверджено мережу навчальних закладів на наступний, 2023-й навчальний рік. Перелік ліцеїв зменшився, і це стало неприємною несподіванкою для учнів та її батьків. Перекваліфікувати в гімназії з 9-річним терміном навчання планують ліцей ім. Головатого, «Альту», та «Основу». І якщо по перших двох питань не було, адже в них навчається лише по одному старшому класу, то ліцей «Основа» викликав багато запитань.

Потужний заклад із тисячею учнів та чотирма профільними класами

Сьогодні «Основа» (колишня ЗОШ №8) — це потужний навчальний заклад, в якому навчаються близько 1000 учнів в 37 класах. У чотирьох профільних класах (українська філологія, математика та історія) навчаються 116 дітей.

Ліцей знаходиться в досить густонаселеному районі міста і забрати у дітей можливість навчатися там до 11 класу, на думку батьків, нерозумно. Батьків підтримали і вчителі «Основи», адже школа має чималі здобутки, її випускники показують гарні результати в навчанні та ЗНО, вступають до престижних вишів. До того ж усі формальні вимоги реформи в закладі виконані.

Аби прояснити ситуацію, в ліцеї зібралася розширена педагогічна рада за участі вчителів, батьків, керівництва управління освіти. Також на заході були присутні заступник міського голови та депутати міської ради.

Для початку присутні заслухали інформацію від директора ліцею «Основа» Жанни Шанюк про сьогодення та перспективи закладу. А вони, за словами директора, чималі. Так, зараз педагогічний колектив працює над впровадженням нового профілю навчання — економічного. Є й інші варіанти, але вони поки неможливі через обмежену матеріальну базу.

«Ми розраховуємо на допомогу міської влади. Будемо звертатися і до управління освіти, і до міського голови, і до депутатів щодо недостатнього оснащення закладу», — зазначила директор ліцею.

Надали слово й батькам, для яких головним питанням були майбутні вступні іспити в інші ліцеї. «У нас усі школи в місті завантажені. Куди йти нашим дітям? Адже усі школи будуть зацікавлені залишити якомога більше своїх учнів. Чи буде місце для наших дітей? І взагалі, як їм добиратися до інших навчальних закладів?» — запитували батьки.

Чи справедливі критерії оцінки закладів?

Начальник управління освіти і науки Тетяна Павленко намагалася заспокоїти людей. За її словами, наразі в закладах освіти Бориспільської громади навчаються близько 660 дев’ятикласників.

«Місце буде для всіх дев’ятикласників. Ніхто з них не буде здавати екзамени. За нашими розрахунками, для їх навчання необхідно буде лише шість закладів освіти, по три-чотири класи в кожному», — пояснила Тетяна Павленко.

На закиди вчителів щодо несправедливих та суб’єктивних критеріїв визначення закладів, які будуть переформатовані в 9-річки, відповіла заступник міського голови Людмила Бистра.

«Сьогодні хто наздоганяє, той програє. Вже не можна працювати так, як колись, як ми звикли. Необхідно бути першими. У вас думаючий та перспективний колектив. Скажіть мені, що вам заважає представити надійну й прогресивну програму для навчання дітей?» — зазначила вона.

Такі слова заступника міського голови спричинили нову хвилю гарячих обговорень. Адже педагогічному колективу не сподобалось, що провину за все хочуть покласти саме на нього. Обговорення потроху переходило в фазу «говорять усі, не чує ніхто». Зупинити це вдалося колишньому випускнику закладу, депутату міської ради Ігорю Шалімову.

«У цій школі мене завжди вчили дивитися на світ широко розкритими очима та говорити правду. Свого часу ми утеплили будівлю школи, зробили стадіон, бібліотеку. Міська рада прийняла складне рішення. Але повірте мені, ми це виправимо на найближчій сесії», — запевнив депутат.

У підсумку засідання педагогічної ради прийняло рішення звернутися до міської ради з проханням залишити «Основі» статус ліцею.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама