Літній майданчик розбрату на Шевченка, 4-Б: бути чи не бути кафетерію у майбутньому сквері

image
3 Травня 2019, 22:24
Поділитися:

Чи реалізовуватимуть на літньому майданчику алкогольні напої та лунатиме музика? Чи дотримані усі норми при спорудженні об’єкта та чи не завадить його розміщення  будівництву майбутнього скверу? Бути чи не бути малому бізнесу на території житлової забудови та які шляхи співпраці мешканців та підприємців щодо благоустрою території житлового комплексу, –  ці та інші питання стали предметом дискусії на зборах мешканці ЖК «Купава». До якого рішення дійшли?

Увечері 2 травня мешканці ЖК «Купава» зібрались на обговорення нагального питання: відкриття літнього майданчика спортивного бару «Black Wood» на території майбутнього скверу, що на вул. Шевченка, 4-Б, поруч із житловим комплексом. Обговорення почалося напередодні у ФБ-групі району, де депутат міської ради Сергій Іллюхін створив опитування з метою вивчити думку мешканців із цього питання. Оскільки в коментарях звучали різні думки та зауваження щодо умов роботи бару, було вирішено продовжити спілкування наживо біля самого закладу.

Враховуючи вже висловлені зауваження, власник спорт-бару і мешканець цього ж житлового комплексу Руслан Кочман підготувався до зустрічі й почав одразу з відповіді на найпоширеніші запитання. Зокрема, повідомив, що площа майданчика буде 64 м кв (8х8 м), і розрахований він на 26 посадкових місць. Літній майданчик  заплановано зробити на прохання самих мешканців – клієнтів закладу. За словами власника «Black Wood», спорт-бар працює у підвальному приміщенні будинку вже рік, зауважень від мешканців щодо дотримання режиму тиші та інших санітарних норм не було. У закладі працює 19 співробітників, податки на них сплачують. Погодження розміщення літнього майданчика тривало 3 місяці та завершилося підписанням договору з КП «Бровари-Благоустрій». Так, плата за користування правом його розміщення – 13000,0 грн у місяць, починаючи з 16.05.2019р. до 30.09.2019р. Тобто 58500,0 грн за сезон.

Працюватиме заклад із 11-00 до 21-00.

Також підприємець неодноразово підкреслив, що готовий до співфінансування із мешканцями задля благоустрою скверу та озеленення території майданчика.

Присутнього на обговоренні депутата БМР Сергія Іллюхіна цікавило:

Чи передбачена реалізація алкогольних напоїв? Відповідь: так, заклад має ліцензію і право реалізації алкоголю.
Чи звучатиме на майданчику музика, чи заплановані трансляції спортивних подій та музикальних кліпів? Відповідь: фонова музика буде у встановлений час, неголосно, спортивні та інші події транслюватимуться лише в закритому приміщенні закладу.
Чи працюватиме на майданчику гриль-станція? Відповідь: так, буде, але, за словами власника, вона майже не дає диму.

Сергій Іллюхін –  у центрі

Мешканка цього будинку та експерт із питань архітектури Ірина Нікітчина повідомила, що містобудівних умов для розміщення майданчика наразі не надано. Більше того, немає паспорту прив’язки об’єкта, хоча сам об’єкт уже є. Принаймні, зроблено планування, облаштовано фундамент під опори.

У зв’язку з тим, що прив’язки об’єкта немає, літній майданчик розташований на інженерних комунікаціях – трубі напірної каналізації, зазначила пані Ірина.  Договір розміщення майданчика передбачає швидкий демонтаж у разі технічної потреби, тобто, бетонного фундаменту бути не повинно.

До слова,  саме Ірина Нікітчина є автором проекту скверу, який виграв конкурс на Громадському  бюджеті  в 2017 році. Тоді на цей проект було заплановано з фонду Громадського бюджету 836,63 тис.грн. Активістка нагадала, що площа скверу і так невелика  – 0,27 га – і проектом скверу  не передбачено наявність такого об’єкту, як літній майданчик.

Також вона зауважила, що «Положення про розміщення літніх майданчиків та об`єктів сезонної торгівлі в м. Бровари»  є регуляторним актом, тому там вказано, що час роботи літніх майданчиків з 7-00 до 22-00, і це не можна оскаржити.

Інші учасники зборів озвучили побоювання щодо паркування автомобілів на газоні біля літнього майданчика – місці масових ігор дітей  – та багато інших стандартних побоювань щодо функціонування подібного роду закладів.

Але звучало й багато думок щодо підтримки малого бізнесу, і при умові дотримання усіх норм – доцільності його функціонування на території житлового комплексу. Наостанок Руслан Кочман ще раз запевнив усіх, що заклад планує працювати виключно у межах законодавства та дотримуватися добросусідських стосунків із усіма мешканцями. Сергій Іллюхін ще раз нагадав мешканцям слова заступника міського голови Олександра Рєзніка про те, що літній майданчик працюватиме лише при погодженні або, щонайменше, якщо  мешканці сусідніх будинків будуть не проти.

Дебати тривали до пізнього вечора  та не стихають досі у групах ЖК «Купава» в соціальних мережах. Переконати вдалося не всіх, тож залишились як прибічники ідеї функціонування майданчика поряд із будинком, так і противники цієї ідеї.

Щодо перспективи створення скверу по вул. Шевченка, 4-Б, то начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова поінформувала ініціативну групу мешканців, що через три тижні проект скверу виходить із експертизи. Після цього потрібно його винести на розгляд сесії, адже сума збільшилася з 836 тис.грн до 1,5 млн.грн. Далі оголосять тендер на виконавця робіт, що займе ще деякий час. Орієнтовно, уся процедура займе 2-3 місяці. Є надія, що скверу таки бути на Шевченка, 4-Б, але як упишеться в проект літній майданчик – питання поки що залишається відкритим.

Ймовірно, запеклі суперечки ще деякий час триватимуть, доки або сама робота закладу не розвіє сумніви, або доки самі власники не відмовляться від цієї ідеї. Що дає надію на кращий результат у майбутньому, так це те, що і власники бізнесу, і сама міська влада розуміють, що в цьому питанні треба орієнтуватися на громадську думку.

Ангеліна Козлова

Головне фото – Анастасія Патуха

Джерело: Трибуна Бровари