Літні кафе окупували тротуари у Києві: пішоходів просять скаржитися

image
6 Червня 2019, 08:58
Поділитися:

На центральних вулицях Києва кафе і ресторани знову повстановлювали сотні літніх майданчиків. Особливо багато їх на вулиці Великій Васильківській неподалік від площі Толстого. Тут, до того ж, постійно паркуються на пішохідних тротуарах дорогі авто. Для проходу людям залишається зовсім мало місця. Така ж картина на вулиці Богдана Хмельницького, де один з популярних закладів відтяв майже всю пішохідну зону. А на нещодавно розчищеному від кіосків пересадковому вузлі біля станції метро «Лук’янівська» з’явилася вже якась «Шаурма» на колесах, яку не сьогодні – завтра відкриють.

За кілька днів літа Департамент міського благоустрою вже видав 25 доручень на демонтаж 137 літніх майданчиків при закладах харчування, що були розміщені на території Києва у незаконний спосіб. Про це повідомляє прес-служба КМДА. На сьогодні демонтовано 58 таких об’єктів.

Як нагадав керівник Департаменту міського благоустрою Тарас Панчій, Правилами благоустрою передбачено, що мінімальний прохід для пішоходів на тротуарі має складати не менше 50% від ширини тротуару. Тобто, якщо його ширина складає 6 метрів, то зона для пішоходів має бути 3 метри, але не менше 1,8 м. Крім того, аби не створювали незручності для пішоходів, літні майданчики не мають потрапляти у зони перехресть та розташовуватись біля виходів з метро.

Забороняється розміщення майданчиків:

  • на пішохідних доріжках, тротуарах та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;
  • на проїжджій частині вулиць і доріг;
  • на зелених насадженнях та газонах;
  • якщо влаштування майданчика створює загрозу для здоров’я та/або життя людей;
  • на відстані ближче 20 метрів в обидва боки по тротуару від установленого дорожнього знаку, що позначає зупинку громадського транспорту;
  • на штучних спорудах (крім випадків, коли їх розміщення передбачено проектом будівництва або реконструкції, затвердженим в установленому порядку);
  • на відстані ближче 20 метрів до перехресть вулиць;
  • на відкритих (літніх) майданчиках забороняється встановлення сцен, естрад, танцювальних майданчиків тощо, грилів та мангалів;

У Києві лише 324  з 987 літніх майданчиків розміщені згідно із Правилами благоустрою та мають пакет дозвільних документів, сплачують внески до міського бюджету.

Інспектори з благоустрою спільно з поліцією вживають усі заходи, аби прибрати самовільно встановлені споруди вуличного харчування.  

-Кияни можуть допомогти у цьому: кожен може зайти на сайт містобудівного кадастру та перевірити законність розміщення будь-якого об’єкта на київських вулицях, ввівши точну адресу. Та, відповідно, поскаржитись на гарячу лінію 1551, – порадив Тарас Панчій.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ