Лірники з хлопчиком-поводирем: пронизлива світлина з Київщини

Лірники з хлопчиком-поводирем: пронизлива світлина з Київщини
6 Червня 2024, 12:30
Поділитися:


Джерело: КИЇВЩИНА: СТОРІНКИ ІСТОРІЇ

Лірники з хлопчиком-поводирем, містечко Вороньков на Київщині, межа 60-70-х років 19 століття, з етнографічного альбому Йосифа Кордиша, – йдеться на сторінці Хроніки Прекрасної Епохи.

***

Лірники з хлопчиком-поводирем: українські співці-кобзарі 19-початку 20 століття

  • Лірники – це українські народні співці, музиканти та казкарі, які мандрували селами та містами, розважаючи людей своїми піснями, віршами та розповідями.
  • Хлопчик-поводир – це хлопчик, який супроводжував лірника, допомагаючи йому пересуватися, вести господарство та налаштовувати музичні інструменти.

Історія:

Традиція лірництва сягає корінням у часи Київської Русі. Лірники користувалися повагою та шаною серед людей, адже вони не лише розважали, але й несли знання та мудрість з одного села до іншого.

Музичні інструменти:

Лірники грали на різних музичних інструментах, але найвідомішим з них була ліра – струнний інструмент, схожий на цитру.

Репертуар:

Лірники виконували широкий спектр пісень, віршів, казок та легенд. Їхній репертуар включав історичні пісні, думи, балади, ліричні твори, а також сатиричні та гумористичні пісні.

Соціальний статус:

Лірники зазвичай жили бідно, мандруючи від села до села. Вони не мали постійного місця проживання, тому часто залежали від щедрості людей, яких розважали.

Зникнення:

Традиція лірництва почала занепадати наприкінці 19 століття з появою нових форм розваг, таких як театр, кіно та цирк. До початку 20 століття лірництво практично зникло як явище.

Спадщина:

Незважаючи на те, що лірництво зникло як традиція, воно залишило значний слід в українській культурі. Пісні та вірші лірників досі виконуються народними колективами, а їхні розповіді та казки лягли в основу багатьох літературних творів.

Збереження:

В останні роки в Україні робляться зусилля щодо відродження традиції лірництва. Створюються фольклорні колективи, які вивчають та виконують пісні лірників, а також проводяться фестивалі та конкурси, де юні таланти можуть продемонструвати свої навички гри на лірі та співу народних пісень.

Лірники з хлопчиком-поводирем: пронизлива світлина з Київщини


Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

  • На старій фотоплівці випадково виявили світлини легендарного київського узвозу

  • Таємниці Кловського монастиря: археологічні скарби під київськими вулицями

  • Легендарний давньоруський храм на Київщині оцифрували: буде 3D-модель

  • Давньоруське городище на Київщині: "зелений килим" рослин і розорані вали обабіч

  • Давньоруське городище на Київщині: мальовниче місце з видом на долину Стугни



Source link