Лікарня у місті Вишневе запрошує стати донорами крові

image
2 Травня 2019, 14:37
Поділитися:

Дата публикации: 02 мая 2019.

Що потрібно врахувати та як підготуватися до донорства розповідає Містоінформ.

10 травня 2019 року КНП “Вишнівська міська лікарня” запрошує донорів для здачі крові за адресою: м. Вишневе вулиця Машинобудівників,7(стаціонар). При собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

В Україні, нажаль, показники донорства крові невисокі. За словами експертів, серед головних чинників такої ситуації – недовіра до лікарень, відсутність належної техніки, а також менталітет. Яка ситуація з донорами у інших країнах повідомляє donor.ua.

Як та чому стають донорами в інших державах?Японія

У Японії – фантастична пропаганда донорства крові, розповідає українка Олена Стех, яка нині живе в Токіо. Крім реклами на телебаченні, постійного залучання до різних акцій відомих зірок, існують ще й дошки «оголошень», на яких зображено, скільки крові зараз в центрах переливання. Рівень кількості малюють смайликами. Засмучене «обличчя» показує, що кров уже закінчується, а червоний «у шоці» смайлик позначає: терміново потрібна саме ця група крові.

Австралія

Взагалі в Австралії донором може стати здорова людина від 18 до 70 років та вагою понад 50 кілограмів, розповідає Дмитро Пічугін. За його словами, основні обмеження – це серцеві захворювання, низький вміст заліза в крові, вагітність, уживання наркотиків та ризикована сексуальна активність. Рекламу донорства крові тут чуєш та бачиш постійно. Основний меседж – кров має обмежений термін зберігання, тому донори потрібні постійно.

Нідерланди

Як і в більшості європейських країн, у Нідерландах нікого здавати кров не примушують, проте пропаганда й постійна реклама роблять свою справу. За словами жителя Нідерландів Себастьяна ван дер Зі, щоразу, коли збираються здавати кров, тут обов’язково наново оформлюють спеціальну картку із запитаннями про стан здоров’я.

Південно-Африканська Республіка

У ПАР дуже популярно здавати кров, запевняє біолог Роман Світін. А умови стандартні, як і в Україні, – вік, відсутність хронічних чи гострих хвороб. Крім того, здати кров є можливість не лише в лікарнях, але й у мобільних групах, на кшталт американських. Вони так само працюють у різних місцях: торгових центрах, аеропортах університетах.

Відсутність пропаганди – одна з проблем, чому насправді в Україні дуже невеликий показник донорів крові, розповідає Тетяна Райкова-Пилипчук, представниця Української біржі благодійності.

Чи можу я стати донором?

Якщо ви вирішили здати кров, потрібно врахувати:

Ви маєте бути громадянином України, якому виповнилося 18 років та важите не менш за 50 кілограмів. Ви не хворієте на сифіліс, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити, також відсутні злоякісні пухлини та
захворювання крові. Якщо у вас є пірсінг або тату, вони мають бути зроблені не раніше, ніж рік тому. Востаннє у вас був нежить чи/та кашель не раніше, ніж місяць тому.

До донорства також потрібно підготуватися. Тож за три дні до здачі крові не вживати ліків від болю, за 2 доби – відмовитися від алкоголю, за 24 години – від копченого, смаженого, жирного, молочного, яєць та бананів. А також ообов’язково добре виспатися.

Джерело: МИСТОИНФОРМ