Легендарний Будинок зі зміями дочекався реставрації

image
4 Вересня 2019, 16:51
Поділитися:

Цього року розпочато масштабну реставрацію Будинку зі зміями за адресою вул. Велика Житомирська, 32.

Про це повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Плани в нового власника – мецената Богдана Батруха – амбітні й фінансово затратні. Тут не тільки відновлення перегородок, стін, сходів, фасаду. Величезна й кропітка праця чекає у процесі реставрації та відновлення всієї ліпнини. Останні 20 років він знаходився в аварійному стані.

ФАКТИ ПРО БУДИНОК:
 
– Побудований у 1911 – 1912 рр. у стилі модерн за проектом одного з батьків київського модерну – архітектора Ігнатія Ледохівського, як прибутковий триповерховий будинок – по квартирі на поверх. Четвертий поверх надбудували після 1945 року, причому був знищений хвилеподібний аттик.

– Дехто називає його другим Будинком з химерами. Входить у п’ятірку найкрасивіших будівель київського модерну.

– Свою назву отримав завдяки вишуканій ліпнині: кам’яні змії і листя каштану, фігури дитини, що осідлала лебедя і пролітає над зміями, а також фігури розкішних жінок.

– Особливістю будівлі є наявність двох фасадів, де виразну композицію головного визначають дві вертикалі ризалітів. Між виступами ризалітів ховається невеличке подвір’я, яке колись було огороджене характерними модерністськими металевими решітками.

– До речі, змія або дві разом – це, найчастіше, символ мудрості або таємної спільноти. Багато таємних товариств, зокрема масонський орден, використовували змій у своїй символіці. Доволі багато змій можна спостерігати на старовинних європейських будівлях, звідки в XVIII столітті вони почали «перебиратися» до київських.

– Під час ремонту в 1990-ті були зруйновані старовинні кахельні печі і первісний інтер’єр. У ці ж роки приміщення Будинку зі зміями було віддано під оренду, але в 2001 році будівлю раптом зняли з експлуатації і закрили. Але, на жаль, не на ремонт. Господарі будинку, яким нібито було продано особняк, таємниче зникли.

– Останні 20 років Будинок зі зміями знаходився в аварійному стані – частина ліпнини обсипалася, зі стін випадали цеглини.

Будинок зі зміями – пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення (охоронний номер – 316-Кв). У 2017 меценат і новий власник пам’ятки Богдан Батрух заявив про наміри повністю реставрувати будинок. Того ж року ТОВ «Акваплаз» (кінцевим бенефіціаром з 2017 року є меценат Батрух) уклало охоронний договір. У 2018 отримано в оренду земельну ділянку для проведення робіт, погоджено науково-проектну документацію, а в 2019 розпочаті реставраційні роботи.

Стан будівлі, у якому власник її придбав:


Фото проекту реставрації:

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ